Burse - Fonduri mutuale

Şeful Alro vede o triplare a producţiei de aluminiu procesat în următorii cinci ani

Şeful Alro vede o triplare a producţiei de aluminiu procesat în următorii cinci ani

Frank Mueller, directorul general al Vimetco.

Autor: Andrei Chirileasa, Vlad Popescu - Mediafax

13.10.2010, 23:53 215

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupulVimetco - deţinut de acţionari ruşi -, intenţionează să-şi majorezeproducţia de aluminiu procesat, cu valoare adăugată mare, înurmătorii cinci ani de la 40.000 de tone pe an la 120.000 de tonepe an, a declarat Frank Mueller, directorul general al Vimetco,citat de Reuters. Mueller este şi preşedintele Consiliului deAdministraţie al Alro.

Livrările de aluminiu procesat reprezintă circa 16% din totalullivrărilor de aluminiu, dar au o pondere de 24% în cifra de afaceria companiei, potrivit proiecţiilor din bugetul pentru acest an.Preţul mediu obţinut de Alro din vânzarea produselor procesate seridică la peste 3.400 de dolari/tonă, faţă de un preţ mediu alaluminiului primar de circa 2.100 de dolari/tonă. Alro proceseazăaluminiu sub formă de plăci, table şi benzi.

Prin creşterea producţiei de aluminiu procesat Alro îşi poatemajora afacerile fără a avea nevoie de o creştere a capacităţii deproducţie pentru aluminiu primar. Alro Slatina are o capacitate deproducţie de 265.000 de tone pe an, dar lucrează în regim redus înurma crizei, producţia de aluminiu electrolitic estimată pentruacest an fiind de 205.000 de tone, conform rectificării de bugetpropusă acţionarilor. Acţionarii ruşi ai Alro au renunţat laplanurile din urmă cu trei-patru ani privind dublarea capacităţiide producţie din România şi construcţia unei centrale electrice înparteneriat cu grupul Interagro, focalizâdu-şi majoritateainvestiţiilor în China, unde piaţa este mult mai dinamică.

Pe de altă parte, investiţiile făcute la Alro au vizat creştereacapacităţilor de procesare a aluminiului şi integrarea pe verticalăprin modernizarea fabricii de alumină de la Tulcea.

Şeful Vimetco spune însă că rafinăria de bauxită Alum Tulcea,care livrează alumină către Alro, operează în prezent la capacitateredusă, din motive tehnice.

Preţul aluminiului, creşte din nou

Frank Mueller consideră că piaţa mondială de aluminiu este înexpansiune şi anticipează că cererea va creşte anul viitor, iarpreţurile vor fi "bune", de 2.300-2.400 de dolari pe tonă.

"Am putea vinde mai mult decât avem. Preţul este unul bun şi îlvedem la 2.300-2.400 de dolari anul viitor, justificat de aspectelefundamentale", a arătat el.

Aluminiul se tranzacţionează în prezent pe bursa metalelor de laLondra la circa 2.400 de dolari pe tonă.

Cu toate acestea, Alro şi-a redus ţinta de profit pentru acestan la 31,4 mil. dolari, cu 42% mai puţin decât nivelul bugetatanterior, de 56,6 mil. dolari. De asemenea, compania şi-arectificat în scădere şi cifra de afaceri bugetată, de la 580 mil.dolari la 536 mil. dolari, după ce şi-a redus estimările privindproducţia de aluminiu, potrivit bugetului rectificat care va fidiscutat de acţionari în noiembrie. Anul trecut, compania a avutafaceri de circa 440 mil. dolari.

Cifra de afaceri a Alro a urcat cu 22% în primul semestru, la875,4 mil. lei (211 mil. euro), însă profitul net a scăzut cu 18%,la 28,9 mil. lei (6,9 mil. euro). Producţia de aluminiu primar afost de 118.630 de tone, nivel comparabil cu cel înregistrat înperioada similară din 2009. Producţia de aluminiu procesat a fostde 23.583 de tone, aproape dublu faţă de prima jumătate a anuluiprecedent.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda, deţine 84,19% dinacţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,05% din titluri.Compania este evaluată pe Bursă la 487 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO