Burse - Fonduri mutuale

Şedinţă pe plus la Bursă: Indicele BET se apreciază cu 0,5%. Lichiditatea, din nou sub media anuală, susţinută de acţiunile Băncii Transilvania, Fondului Proprietatea şi Hidroelectricii

Şedinţă pe plus la Bursă: Indicele BET se apreciază...

Autor: Eduard Ivanovici

18.10.2023, 18:17 626

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti s-au apreciat miercuri, 18 octombrie 2023, de la 0,14% pentru BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, la 0,2% pe BET-NG, care include companiile din energie şi utilităţi, la 0,88% în cazul BET-FI, unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

După două sesiuni în care a scăzut cumulat cu 1,1%, indicele principal BET a urcat cu 0,45%, ajungând la o dinamică de plus 21,6% de la începutul anului, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Valoarea tranzacţiilor pe toate instrumentele financiare a fost de 81,4 milioane de lei (16,4 milioane de euro), din nou sub media anuală de 146 de milioane de lei (29,6 milioane de euro). Din total, acţiunile Băncii Transilvania (TLV), Fondului Proprietatea şi Hidroelectricii(H2O) au reprezentat peste 60%, mai precis 51 de milioane de lei.

În Europa, fundalul era roşu la ora publicării ştirii. Toate pieţele dezvoltate din vestul continentului înregistrau scăderi, de la 0,8% la 1,1%. Indicele paneuropean Stoxx 600 cobora cu 1% pe fondul temerilor legate de războiul dintre Hamas şi Israel şi consecinţele macroeconomice ale acestuia.

Evoluţia pieţelor vine inclusiv ca urmare a estimărilor dezamăgitoare oferite de producătorul de utilaje pentru fabricarea de microcipuri ASML, cea mai mare companie tech din Europa, conform MarketWatch.  Grupul se aşteaptă ca vânzările să stagneze în 2024, în condiţiile în care comenzile au scăzut cu 71% faţă de anul precedent.

Pe piaţa americană, indicii Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite pierdeau 0,5%, 0,7%, respectiv 0,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO