Burse - Fonduri mutuale

Şedinţă de scăderi vineri la BVB: Companiile din energie şi utilităţi, în coborâre. Romgaz şi OMV Petrom, două treimi din rulaj

Şedinţă de scăderi vineri la BVB: Companiile din...

Autor: Eduard Ivanovici

30.06.2023, 18:24 1788

Cu 0,7% s-a depreciat indicele de referinţă BET la finele şedinţei de vineri, ultima din luna iunie, după ce deschisese sesiunea de trading cu un plus de 0,6-0,8%, potrivit Bursei de Valori Bucureşti.  

Toţi indicii de la BVB au înregistrat scăderi, mai puţin BETAeRO, care nu a afişat nicio dinamică. În rest, declinurile au fost cuprinse între 0,06% pe ROTX, indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de la Viena, şi 1,3% în cazul BET-NG, care include companiile de pe Piaţa Principală ce au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente.

Din indicele principal, doar şase companii au avut creşteri: BRD SocGen (0,76%), Bursa de Valori Bucureşti (2,04%), Conpet (1,11%), MedLife (0,45%), Purcari (0,38%) şi Electrica (1,43%), singura companie din energie şi utilităţi care nu a înregistrat pierderi. 

Lichiditatea pe toate instrumentele financiare a fost de 69,8 milioane de lei, aproape identică cu media anuală de 69,87 milioane. Din totalul lichidităţii de vineri, circa două treimi au fost asigurate de acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi Romgaz (SNG), cu tranzacţii de 25,3 milioane, respectiv 21,1 milioane de lei.

Dinamicile au venit după ce, joi, indicele BET a afişat a doua cea mai bună dinamică de anul acesta, 2,3%. 29 iunie a fost a cincea zi de ofertă de vânzare de acţiuni Hidroelectrica şi ultima în care investitorii de retail au putut cumpăra acţiuni cu un discount de 3% faţă de cel din ofertă.

BET este pe plus cu 7% de la începutul anului, aproape de dinamica la nivel european de 7,8%, reflectată în indicele Stoxx 600 Europe.   

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO