Burse - Fonduri mutuale

Se duce si Zimtub dupa Amonil in insulele Belize?

Se duce si Zimtub dupa Amonil in insulele Belize?

Ioan Niculae detine circa 33% din Zimtub. El a avut actiuni si la Amonil

05.01.2010, 23:02 148

Flamboyant Ventures, un off-shore inregistrat in InsuleleBelize, a ajuns sa controleze 31,87% din actiunile producatoruluide tevi Zimtub Zimnicea (ZIM).

Firma din Belize a preluat la inceputul lui 2009 un pachet de13,93% din actiunile Zimtub de la Interagro, controlata de omul deafaceri Ioan Niculae, si recent a achizitionat inca o participatiede 18,3% din actiuni de la Stelian Dragomir, directorul generaladjunct al companiei.

Potrivit CNVM, Dragomir Stelian ar fi actionat in mod concertatcu firmele Interagro si Intergaz, ale omului de afaceri IoanNiculae, motiv pentru care Comisia a solicitat derularea uneioferte publice de preluare la Zimtub si a amendat grupul Interagropentru nerespectarea legislatiei pietei de capital.

In 2007, doua firme off-shore inregistrate tot in InsuleleBelize au cumparat pachetul majoritar de actiuni al producatoruluide ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) care si-a pierdut anul trecutactivele din cauza ca nu si-a putut plati datoriile.

Activele Amonil au fost cumparate la licitatie de o alta firmainregistrata in Belize, Riverside Development Limited, iarproducatorul de ingrasaminte si-a putut relua activitatea abia dupace a ajuns la un acord cu Riverside pentru inchirierea activelor sicu grupul Interagro pentru procesarea unor cantitati de gazenaturale in fiecare an.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat recent cuavertisment firmele Zalois si Joviline din Belize pentru ca nu auderulat oferta publica de preluare a firmei Amonil asa cum prevedelegea, dupa ce au depasit impreuna 33% din capitalul companiei.

Numele omului de afaceri Ioan Niculae este legat atat de Zimtub,cat si de Amonil, la finele lui 2007 el preluand managementulAmonil in baza unui acord cu cele doua firme din Belize. La aceavreme, Niculae detinea circa 6% din actiunile producatorului deingrasaminte prin intermediul Interagro.

Totodata, CNVM a sanctionat firma Interagro, controlata deNiculae, pentru ca nu a derulat oferta publica de preluare pentruZimtub Zimnicea, dupa ce depasise anterior pragul de 33% dincapitalul firmei.

In prezent, potrivit raportarilor Bursei, Niculae detine princompaniile pe care le controleaza circa 32,99% din actiuni, dupa cea vandut anterior o parte din actiuni catre off-shore-ul Flamboyantdin Belize.

Zimtub a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifrade afaceri de 31,7 mil. lei (7,5 mil. euro), mai mare decatafacerile totale din 2008. De asemenea, producatorul de tevi arealizat un profit net de 217.000 de lei (circa 50.000 deeuro).

Zimtub este una dintre cele mai mici companii de pe Bursa, avando capitalizare de circa un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO