Se duce si Zimtub dupa Amonil in insulele Belize?

Autor: Adrian Ionut Cojocar 05.01.2010

Flamboyant Ventures, un off-shore inregistrat in Insulele Belize, a ajuns sa controleze 31,87% din actiunile producatorului de tevi Zimtub Zimnicea (ZIM).

Firma din Belize a preluat la inceputul lui 2009 un pachet de 13,93% din actiunile Zimtub de la Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, si recent a achizitionat inca o participatie de 18,3% din actiuni de la Stelian Dragomir, directorul general adjunct al companiei.

Potrivit CNVM, Dragomir Stelian ar fi actionat in mod concertat cu firmele Interagro si Intergaz, ale omului de afaceri Ioan Niculae, motiv pentru care Comisia a solicitat derularea unei oferte publice de preluare la Zimtub si a amendat grupul Interagro pentru nerespectarea legislatiei pietei de capital.

In 2007, doua firme off-shore inregistrate tot in Insulele Belize au cumparat pachetul majoritar de actiuni al producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) care si-a pierdut anul trecut activele din cauza ca nu si-a putut plati datoriile.

Activele Amonil au fost cumparate la licitatie de o alta firma inregistrata in Belize, Riverside Development Limited, iar producatorul de ingrasaminte si-a putut relua activitatea abia dupa ce a ajuns la un acord cu Riverside pentru inchirierea activelor si cu grupul Interagro pentru procesarea unor cantitati de gaze naturale in fiecare an.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat recent cu avertisment firmele Zalois si Joviline din Belize pentru ca nu au derulat oferta publica de preluare a firmei Amonil asa cum prevede legea, dupa ce au depasit impreuna 33% din capitalul companiei.

Numele omului de afaceri Ioan Niculae este legat atat de Zimtub, cat si de Amonil, la finele lui 2007 el preluand managementul Amonil in baza unui acord cu cele doua firme din Belize. La acea vreme, Niculae detinea circa 6% din actiunile producatorului de ingrasaminte prin intermediul Interagro.

Totodata, CNVM a sanctionat firma Interagro, controlata de Niculae, pentru ca nu a derulat oferta publica de preluare pentru Zimtub Zimnicea, dupa ce depasise anterior pragul de 33% din capitalul firmei.

In prezent, potrivit raportarilor Bursei, Niculae detine prin companiile pe care le controleaza circa 32,99% din actiuni, dupa ce a vandut anterior o parte din actiuni catre off-shore-ul Flamboyant din Belize.

Zimtub a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 31,7 mil. lei (7,5 mil. euro), mai mare decat afacerile totale din 2008. De asemenea, producatorul de tevi a realizat un profit net de 217.000 de lei (circa 50.000 de euro).

Zimtub este una dintre cele mai mici companii de pe Bursa, avand o capitalizare de circa un milion de euro.