Burse - Fonduri mutuale

Scăderi puternice pe Wall Street după citirea de inflaţie pe luna august care deschide drumul pentru noi majorări de dobândă: Dow Jones minus 2,7%, Nasdaq minus 4%, S&P 500 minus 3%. “Această criză de inflaţie se dovedeşte a fi orice, dar nu tranzitorie”

Scăderi puternice pe Wall Street după citirea de...

Autor: Liviu Popescu

13.09.2022, 18:15 3578

Acţiunile americane au scăzut puternic marţi întrucât o creştere lunară neaşteptată a indicelui preţurilor de consum din august a spulberat speranţele privind o nouă încetinire a inflaţiei şi a întărit aşteptările că factorii de decizie ai Rezervei Federale vor continua să înăsprească agresiv politica monetară, scrie Market Watch.

Indicele preţurilor de consum, sau IPC, a crescut cu 0,1% în august, deşi rata anuală a încetinit la 8,3%, de la 8,5% în iulie, la 8,3%. Economiştii se aşteptau la o scădere lunară de 0,1% care ar aduce rata anuală la 8%. Cu toate acestea, rata de bază, care elimină preţurile volatile la alimente şi energie, a crescut cu 0,6%, pentru o creştere anuală de 6,3%, depăşind aşteptările pentru o creştere lunară de 0,3% şi un ritm anual de 6%.

Investitorii au reacţionat imediat: Dow Jones a scăzut cu 2,7%, Nasdaq minus 4%, iar S&P minus 3%.

"Pieţele au fost zdruncinate de o publicare neplăcută a IPC în această dimineaţă şi răspund la fel", spune Cliff Hodge, director de investiţii la Cornerstone Wealth, în comentarii trimise prin e-mail. "Această criză de inflaţie se dovedeşte a fi orice, dar nu "tranzitorie". Creşterile de preţuri au fost omniprezente, cu peste 70% din coşul IPC crescând cu cel puţin 4% în ritm anualizat. Din nefericire pentru pieţe, această publicare va întări necesitatea ca Fed să rămână agresivă", a declarat Hodge.

Presiunile încăpăţânate ale inflaţiei vor forţa probabil Fed "să intensifice campania de înăsprire a politicii de înăsprire, ceea ce pune economia în general în faţa unui risc suplimentar de recesiune semnificativă în cursul anului viitor", spune Jason Pride, director de investiţii pentru averi private la Glenmede.

"Recunoscând aceste incertitudini, investitorii ar trebui să menţină o postură de subponderare a riscului, în special având în vedere evaluările premium care predomină încă pe pieţele de acţiuni", a scris acesta.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO