Burse - Fonduri mutuale

Scaderea tranzactiilor musca din profitul BVB

Scaderea tranzactiilor musca din profitul BVB

Stere Farmache, presedintele si CEO-ul BVB

12.05.2008, 18:38 14

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 14,04 mil. lei (3,9 mil. euro), cu aproape 60% mai mic decat cel de anul trecut, din cauza scaderii semnificative a valorii tranzactiilor de pe Bursa in primele luni ale anului.
Anul trecut, BVB a obtinut un castig brut record de 34,7 mil. lei (10,4 mil. euro), de aproape 2 ori mai mare decat in 2006, pe fondul cresterii puternice a volumelor de tranzactionare, in special in prima parte a anului.
Pentru acest an, BVB estimeaza ca va obtine venituri de 41,3 mil. lei (11,4 mil. euro), in scadere cu 21% fata de 2007, din cauza rulajului mai mic dar si a reducerii comisioanelor de tranzactionare, potrivit proiectului de buget care va fi supus aprobarii actionarilor in cadrul adunarii generale din 19 mai.
"Anul acesta este unul mai dificil pentru BVB din cauza contextului nefavorabil. Anticipam o scadere a veniturilor obtinute din comisioanele de tranzactionare, care reprezinta o componenta importanta a veniturilor BVB, din cauza reducerii tranzactiilor", a declarat Stere Farmache, presedintele si CEO-ul BVB.
Conducerea BVB a luat in calcul un rulaj mediu zilnic de 14 mil. euro la alcatuirea bugetului, fata de tranzactii medii de aproape 22 mil. euro anul trecut. In primele patru luni ale anului, rulajul mediu la BVB a fost de circa 11 mil. euro.
BVB a mai propus actionarilor si reducerea comisioanelor percepute la tranzactionare cu 10% fata de anul trecut.
In aceste conditii, BVB estimeaza o reducere a profitului din exploatare de peste 5 ori, de la 30,4 mil. lei la 5,26 mil. lei. Aceasta scadere ar urma sa fie compensata partial de profitul financiar, de 8,7 mil. lei, care provine din dobanzile aferente depozitelor bancare si din participatiile detinute la Depozitarul Central si Casa de Compensatie Bucuresti.
Investitiile programate de BVB pentru acest an se ridica la 27 mil. lei, cea mai mare parte (circa 20 mil. lei) fiind alocate pentru achizitia sau constructia unui sediu propriu.
"Investitiile vizeaza achizitii tehnologice care sa creasca siguranta tranzactiilor, accesibilitatea bursei si gradul de compatibilitate cu alte piete, consolidarea pozitiei la societatile din grupul BVB si valorificarea oportunitatilor de investire la nivel regional", a declarat Farmache.
BVB are 196 de actionari, din care 72 sunt persoane juridice, majoritatea societati de brokeraj, si 124 sunt persoane fizice. Din tranzactiile realizate cu actiunile BVB in ultimele luni rezulta o valoare a companiei de peste 240 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO