Burse - Fonduri mutuale

Scaderea actiunilor BRD s-a oprit

22.08.2003, 00:00 99

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au atins ieri cel mai mare pret din ultima luna, 16.500 lei/actiune. Aceasta a fost si cotatia de inchidere, cu 1,2% mai mare fata de cea din ziua precedenta. Actiunile bancii inregistrat ieri o trenzactie speciala, la pretul de 16.300 lei/actiune.
Valoarea operatiunii a fost de 4 miliarde de lei. La aceasta tranzactie s-au adaugat si operatiunile de pe piata, in valaore de alte 5 miliarde de lei. Cea mai mare parte a zilei, actiunile BRD au evoluat in jurul cotatiei de 16.300 lei/actiune, dar au urcat la final pana la 16.500 lei/actiune.
Capitalizarea bursiera a bancii la finalul sedintei de ieri este de 688 milioane de dolari, fata de 800 milioane de dolari, valoarea inregistrata in primavara acestui an. Banca Transilvania a inregistrat operatiuni in valoare de 293 milioane de lei, iar cotatia a pierdut 1,4% si a ajuns la 3.450 lei/actiune.
Actiunile asociatatilor de investitii financiare au avut o tendinta descendenta, dar si-au revenit la finalul zilei. Scaderea a fost condusa de actiunile  SIF Moldova care au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu tranzactii in valoare de 5,5 miliarde de lei. Actiunile acesteia au coborat pana la 2.400 lei/actiune, in principal datorita scaderii substantiale a profitului raportata la sapte luni. La final actiunile societatii de investitii financiare au inchieiat chiar cu o crestere de 2% fata de miercuri, iar indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF a pierdut 0,2% datorita scaderii actiunilor SIF Banat-Crisana si a celor ale SIF Muntenia, care au pierdut cate 50 de lei din pretul actiunilor.
Ordinele masive de vanzare aparute inca de la finalul sedintei de miercuri pe piata actiunilor Amonil Slobozia s-au mentinut si joi, probabil datorita investitorilor care isi incaseaza profiturile. Actiunile Amonil au avut ieri o evolutie oscilanta si au incheiat ziua la pretul minim de 151 lei/actiune. Scaderea fata de ziua anterioara a fost de 4%. Cu o saptamana in urma, inainte de publicarea rezulatelor financiar semestriale actiunile Amonil se tranzactionau la 135 lei/actiune. Celalalt producator de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a avut o evolutie mult mai linistita. Tranzactiile cu actiunile acestuia s-au realizat la pretul de 2.950 lei/actiune, cu 1,7% mai mult fata de cotatia anterioara. Valoarea operatiunilor cu titluri Azomures a fost de 420 milioane de lei.
Petrom a continuat sa stationeze sub 1.400 lei/actiune. Valoarea tranzactilor a crescut usor si a atins 1,5 miliarde de lei. Cotatie de inchidere a conicis cu pretul maxim atins ieri, 1.390 lei/actiune.
Actiunile Terapia s-au stabilizat ieri in invetrvalul 4.200 - 4.250 lei/actiune, in asteptarea ofertrei de preluare pentru delistare. Valoarea actiunilor producatorului de medicamente transferate ieri a fost extrem de redusa, doar 19 milioane de lei, iar ultima tranzactie s-a realizat la 4.250 lei/actiune, in crestere cu 1,2% fata de cotatia precedenta.



Piata Rasdaq: Braiconf si Petromidia, cele mai tranzactionate
Atentia brokerilor de la Bursa Electronica RASDAQ s-a indreptat ieri mai mult de cat de obicei asupra actiunilor de la categoria I, care au totalizat ieri tranzactii in valaore de 3,5 miliarde de lei. Cele mai cautate au fost actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila si cele ale companiei p
Actiunile celor doua companii au inregistrat fiecare tranzactii in valoare de peste 1,5 miliarde de lei, dar si cresteri de pret. Actiunile Braiconf au atins din nou maximul din ultima saptamana, 30.000 lei/actiune, pret la care s-au realizat toate cele 12 operatiuni. Cresterea pretului fata de cotatia medie precedenta a fost de 8%.
Vlad Nicolaescu
Actiunile Rompetrol Rafinare au a tins cea mai mare cotatie din luna aprilie a acestui an, 43.500 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Pretul mediu al actiunilor a crescut cu 2,3%. Actiunile Rompetrol Bucuresti au inregistrat o crestere similara desi valoarea tranzactiilor a fost mai mica, de 44 milioane de lei. Actiunile Rompetrol SA, unul din actionarii Rompetrol Rafinare s-au transferat ieri la 480 lei/actiune.
Socep Constanta, companie listata tot la categoria I a pierdut 0,8% din pretul mediu al actiunilor. Cotatia a ajuns pe parcursul zilei pana la 1.360 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 234 milioane de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale companiei Confectii Vaslui, care au inregistrat opoeratiuni in valoare de 2,1 miliarde de lei. Cotatia medie a urcat cu 3,7% si a ajuns pana la 14.000 lei/actiune. Titlurile transferate ieri reprezinta 2% din capitalul companiei. Valaorea nominala a unei actiuni Confectii Vaslui este de 1.000 de lei.
Tendinta actiunilor fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov este de crestere, fapt demonstat ieri de o noua majoare a cursului, care a ajus pana la 14.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Prodlacta a fost de 87 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 5% fata de valoarea anterioara.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO