Burse - Fonduri mutuale

Saxo Bank spune că fără reforme criza vine către Est

15.06.2010, 23:01 18

David Karsbol, economist-şef la banca internaţională deinvestiţii Saxo Bank, atrage atenţia că în lipsa unor reformesemnificative statele PIIGS (acronim pentru Portugalia, Irlanda,Italia, Spania şi Grecia) alături de România şi Ungaria riscă săintre în incapacitate de plată în viitorul nu tocmaiîndepărtat.

"Fără îndoială, există anumite probleme în ţările PIIGS şi încâteva dintre ţările est-europene ca România şi Ungaria. În lipsaoricăror reforme semnificative, care reprezintă totodată oalternativă dificilă, ar trebui să ne aşteptăm la incapacitate deplată (default) în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dar chiar dacăuna sau mai multe dintre aceste ţări ar eşua şi ar ajunge larestructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile să fie în ordineatâta vreme cât majoritatea ţărilor G10 vor avea finanţesustenabile. Problema este că nu au", spune David Karsbol de laSaxo Bank.

Cu sediul central în Danemarca, Saxo Bank este o bancăinternaţională de investiţii specializată în servicii online detrading şi investiţii pe pieţele financiare. Pe piaţa locală, SaxoBank este prezentă prin intermediul platformelor de tranzacţionareonline şi servicii de consultanţă.

"Punctul de interes al pieţei va continua să se mute gradualspre est (a început în 2008 în Statele Unite cu subprimele, apoi înMarea Britanie cu marele sector financiar) şi acum Europa cuproblema datoriei PIIGS. Următoarea mişcare va fi spre ţărileest-europene şi deja vedem îngrijorări legate de România şiUngaria. Cu FMI rămas fără bani, piaţa va aştepta din ce în ce maimult restructurarea în Europa de Est. Nu vă lăsaţi prinşi cupoziţii long forint sau pe leu", continuă Karsbol.

În opinia economistului-şef, există două soluţii pentru aceastăcriză: fie restructurarea datoriei, fie reducerea deficitelor"acum".

"Este încurajator să vedem că Germania va implementa o tăierecare totalizează 3,5% din PIB. Alegerile parţiale din Statele Unitevor însemna probabil că vom vedea mai multe măsuri de austeritateşi mai puţine bailout-uri. Să sperăm că Germania va oferi unexemplu bun pentru restul ţărilor europene în ciuda faptului căniciun lider politic nu a avut încă viziunea şi curajul necesare",conchide Karsbol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO