Burse - Fonduri mutuale

Santierele navale nu mai primesc nicio comanda

15.07.2009, 20:39 58

Constructorii de nave autohtoni, cu afaceri de aproape 900 mil. euro in 2008, se confrunta cu o situatie fara precedent, in conditiile in care de la inceputul anului nu au mai primit nicio comanda si perspectivele pana la finele acestui an sunt destul de sumbre.
Cele mai mari sapte santiere navale din tara au fost asaltate pana anul trecut de comenzi, functionand la capacitate maxima, iar principala problema a fost lipsa personalului calificat. In prezent, santierele au activitate datorita contractelor din anii precedenti, ciclul de productie fiind de peste un an, insa de anul viitor acestea ar putea fi nevoite sa-si reduca activitatea. Astfel, cei sapte constructori, care au in total peste 17.700 de salariati, se gandesc pentru prima data la disponibilizari.
"Este foarte posibil ca anul acesta sa nu avem nicio comanda noua importanta in sectorul constructiilor de nave. Din cunostintele mele s-au contractat in acest an zero nave maritime. In mod cert, comenzile noi ar trebui sa apara pe undeva la inceputul anului viitor pentru ca in sector sa nu existe probleme majore", spune Radu Rusen, presedintele Asociatiei Nationale a Constructorilor de Nave (ANCONAV). El este si directorul general al Santierului Naval Constanta, al doilea dupa cifra de afaceri in 2008, cu peste 150 mil. euro. Acesta este singurul santier important controlat de un antreprenor roman, omul de afaceri Constantin Bosanceanu.
Ceilalti jucatori importanti sunt Daewoo Mangalia, STK Offshore Tulcea si Braila, toate cu actionari coreeni, si Damen Galati, cu actionari olandezi. Lipsa de comenzi din acest an se poate explica prin faptul ca traficul maritim si fluvial s-a redus drastic ca urmare a incetinirii economice la nivel mondial si din aceasta cauza mai bine de jumatate din navele maritime stau in port la rece in conservare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO