Burse - Fonduri mutuale

Salariatii BCR au luat un sfert din actiunile Erste din programele de fidelizare

25.06.2008, 18:52 34

Salariatii BCR detin un sfert din actiunile emise de banca austriaca Erste in cadrul programelor destinate salariatilor si managementului bancii, acestia fiind obligati sa le pastreze cel putin un an.
Actiunile Erste au scazut puternic in ultima saptamana atat pe Bursa din Viena, cat si la Bucuresti, pierzand aproximativ 14%. Ultima tranzactie cu actiunile Erste s-a realizat ieri la BVB la pretul de 153 lei/actiune, in scadere cu 2,6% fata de ziua precedenta.
Actionarul majoritar al BCR a emis la sfarsitul lunii mai 722.918 de actiuni in cadrul programelor Employee Share Ownership Programme (ESOP) si Management Stock Option Programme (MSOP). Recent Erste a luat decizia de a suplimenta incepand de luni cu 0,22% numarul actiunilor existente la tranzactionare pe bursele din Bucuresti, Viena si Praga, astfel ca numarul total de titluri va ajunge la 317 milioane de unitati.
Potrivit reprezentantilor Erste, salariatii BCR detin 25% din actiunile emise de banca austriaca in cadrul programului de fidelizare a salariatilor, in valoare de circa 7,7 mil. euro, acestia avand obligatia sa pastreze titlurile dobandite in cadrul acestor programe pentru o perioada de cel putin un an. Peste 6.500 de actuali si fosti angajati ai BCR detin actiuni Erste, participatiile lor cumuland peste 1% din capitalul bancii.
Erste Bank a castigat, la sfarsitul anului 2005, licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde euro. Ulterior, Erste a inaintat o oferta salariatilor BCR, care detineau cumulat un pachet de 8% din banca, iar la inchiderea operatiunii si-a majorat participatia pana la 69,15%.
In 2006, Erste le-a oferit salariatilor BCR posibilitatea de a-si schimba actiunile detinute in titluri ale grupului austriac, la un raport de sase la unu, corespunzator unui pret de 45,9 euro pentru o actiune Erste, in conditiile in care pretul actiunilor pe Bursa era de peste 55 de euro. Afacerea i-a atras pe multi salariati, care au optat pentru acest schimb, care prevedea insa ca nu au voie sa-si vanda actiunile astfel primite timp de un an. Pe de alta parte, cei care au optat pentru cash au primit 6,5 euro pentru o actiune BCR, deci 39 de euro in locul unei actiuni Erste.
Actiunile Erste Bank au intrat la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti la jumatatea lunii februarie, pentru a facilita transferul titlurilor detinute de angajatii BCR care au optat pentru conversia titlurilor BCR in actiuni Erste. Titlurile bancii austriece (EBS) au pierdut 4,7% la BVB de la inceputul saptamanii trecute.
Grupul Erste Bank a obtinut, in primul trimestru, un profit dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 315,6 mil. euro, in crestere cu 4,5% fata de perioada similara din 2007, iar activele totale au urcat cu 2% comparativ cu luna decembrie a anului trecut, la 204,5 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO