Burse - Fonduri mutuale

Ce s-a discutat la forumul Moldova-Romania Capital Bridges: Cooperarea cu autorităţile şi sectorul privat din România sunt esenţiale pentru transformarea pieţei de capital din Republica Moldova într-un motor al creşterii economice şi al prosperităţii durabile

De la stânga la dreapta, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, premierul României, Marcel Ciolacu, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Dragu

De la stânga la dreapta, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, premierul României, Marcel Ciolacu, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Dragu

Autor: Tibi Oprea

28.03.2024, 16:35 174

Cooperarea cu autorităţile şi sectorul privat din România sunt esenţiale pentru transformarea pieţei de capital din Republica Moldova într-un motor al creşterii economice şi al prosperităţii durabile, au susţinut la unison reprezentanţii mediului public şi privat prezenţi la a doua ediţie a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges, care a avut loc ieri, 27 martie, în Bucureşti.

„Viziunea unei Europe competitive şi puternice, care îşi protejează cetăţenii, implică o Europă care investeşte în apărare, inovează în energie şi care prezervă modelul de viaţă european. În această Uniune Europeană a viitorului, România şi Moldova se regăsesc împreună. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este de netăgăduit. Am sprijinit şi vom sprijini toate deciziile importante privind agenda europeană a Republicii Moldova”, a spus Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României.

La Forum au participat reprezentanţi guvernamentali de rang înalt din ambele ţări, din conducerea autorităţilor de reglementare şi supraveghere ale pieţelor financiare, investitori şi lideri ai companiilor de top care activează în regiune, în total peste 300 de profesionişti ai pieţelor financiare şi ai mediului de business din cele două ţări.

„Nu avem timp de pierdut atât noi, cei care trebuie să aliniem legislaţia Republicii Moldova la cea europeană, cât şi dumneavoastră, care vreţi să faceţi investiţii în IT, HoReCa, în companii de construcţie, de producere de regenerabile etc. Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceţi Prutul! Succesul şi modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetăţenii săi. Să scriem împreună istoria Europei!”, a spus Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a adăugat că „piaţa de capital de la Bucureşti este în acest moment o instituţie matură şi aflată în plină expansiune. S-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii româneşti de succes şi vrem să jucăm acelaşi rol şi pentru firmele moldoveneşti de prim rang. Bursa de Valori Bucureşti este locul unde faptele şi cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă naţională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziţia fraţilor noştri. Fiindcă aşa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul!”

Prezent la eveniment, Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a spus pentru ZF că integrarea pieţelor de capital din România şi Republica Moldova este critică şi că sunt companii în Republica Moldova care vor să acceseze capital pe termen lung de la Bucureşti.

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/dorin-recean-premierul-republicii-moldova-pregatim-legislatia-si-22311289

„Obiectivul nostru este ca fiecare om de afaceri, aşa cum se simte în Uniunea Europeană, să se simtă şi în Republica Moldova. Se deschid pieţele UE, EFTA, avem deschise pieţe cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Turcia, şi aceasta este o oportunitate importantă. Ceea ce se întâmplă la Forumul Moldova-Romania: Capital Bridges este de asemenea un lucru foarte important şi vreau să mulţumesc Bucureştiului şi celor de la Chişinău care insistă pe acest proiect de interconectare a pieţelor de capital din Republica Moldova şi România. Şi o să vă dau câteva exemple care ne arată câte oportunităţi sunt în Republica Moldova pe diferite dimensiuni - de infrastructură, rutieră şi feroviară, farmaceutică, chiar şi electronică. Este vorba despre zonele economice libere, dar şi parcuri IT, unde am inclus şi dimensiunea de cercetare şi dezvoltare. Mai mult decât atât, Republica Moldova îşi are politica fiscal-bugetară orientată la mediul de afaceri, Republica Moldova respectă profitul, Republica Moldova îşi doreşte ca profitabilitatea companiilor să crească, şi asta, suntem siguri, va duce la o productivitate mult mai mare în economie, şi, corespunzător, toţi cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia”, a mai spus Dorin Recean în discursul său.

Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei, a fost de asemenea prezentă la eveniment şi a declarant că Banca Naţională susţine şi încurajează iniţiativele îndreptate spre dezvoltarea pieţei de capital în Republica Moldova.

„În calitate de instituţie responsabilă de supravegherea prudenţială şi de stabilitatea pieţei financiare, ne dorim să facilităm libera circulaţie a capitalurilor şi a serviciilor financiare, de altfel capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, capitole în care Banca Naţională are un rol principal, astfel încât Republica Moldova să se bucure de prosperitate şi stabilitate economică. Un pilon esenţial este armonizarea reglementărilor naţionale cu cele europene, pas care va marca integrarea pieţei de capital din Moldova cu piaţa financiară internaţională. Finalizăm strategia de dezvoltare  a Depozitarului Central Unic care se află în coordonarea Băncii Naţionale a Moldovei, alături de alte elemente importante”, a spus aceasta.

Bursa, o oportunitate pentru companiile de peste Prut de a deveni jucători regionali

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, listată la Bursa de Valori a Moldovei, a anunţat că intenţionează să se listeze şi la Bursa de Valori Bucureşti. Purcari Wineries a fost prima companie din Republica Moldova care, în februarie 2018, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti. Listarea a avut loc în urma unei oferte publice de peste 40 milioane euro, la acel moment.

„Sunt sigur că vom vedea din ce în ce mai multe business-uri din Republica Moldova listate la Bursa de Valori din Bucureşti, companii din zona de infrastructură critică, din zona telecom, din zona energiei. Este momentul ca experţii să lucreze la legislaţia care permite listarea maib pe piaţa de capital din România. Şi, din acest punct de vedere, lucrăm intens, alături de BVB, de Depozitarul Central, de Banca Naţională a Moldovei, de Banca Naţională a României, astfel încât să creăm un cadru legislativ care să permită o listare de succes. Şi nu am nicio îndoială că acest eveniment este iminent şi se va întâmpla cât mai repede", a declarant Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din România.

Dumitru Budianschi, Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldovaa afirmat că în prezent, CNPF împreună cu instituţiile guvernamentale, lucrează la elaborarea unui document strategic pe termen mediu de dezvoltare a pieţei de capital.

„Sperăm că acest document să fie aprobat de Parlamentul Moldovei până la finalul 2024. Suntem ferm convinşi că implicarea Bursei de Valori Bucureşti în piaţa de capital din Republica Moldova va contribui esenţial la modernizarea infrastructurii, va spori atractivitatea şi activitatea de pe piaţa de capital din Republica Moldova. În 2023, maib a efectuat prima emisiune publică de obligaţiuni corporative, iar intenţia maib de a fi listată şi pe Bursa de la Bucureşti contribuie esenţial la îmbunătăţirea procesului de reglementare şi integrare a pieţelor din Republica Moldova şi România”.

În prezent, pe ambele pieţe operate de Bursa de Valori Bucureşti sunt listate 370 de companii cu o capitalizare care depăşeşte 331 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. Indicele principal al pieţei, BET, a crescut cu aproape 40% în ultimele 12 luni şi a stabilit pe 27 martie un nou maxim istoric, de 16.830 de puncte.

Lichiditatea medie zilnică pentru toate instrumentele financiare a fost la finalul anului trecut de 154 milioane de lei, o creştere cu 60% faţă de anul precedent şi o valoare record. Numărul de investitori la bursă a continuat să crească, iar la finalul anului trecut a ajuns la un nou maxim, aproape 179.000.

„Bursa de Valori Bucureşti este un partener pentru Republica Moldova în dezvoltarea propriei pieţe de capital. Prin practicile şi experienţa Bursei de Valori Bucureşti, Moldova poate construi o piaţă de capital robustă, iar colaborarea strânsă între cele două pieţe de capital poate stimula cooperarea regională inclusiv la nivelul pieţelor financiare, în beneficiul economiilor ambelor ţări. Iniţiativele existente deja şi interconectarea pieţelor iniţiată de autorităţile de reglementare şi supraveghere şi ceilalţi stakeholderi din România şi Moldova, precum şi toţi paşii parcurşi de maib în direcţia listării la Bursa de Valori Bucureşti, deschid drumul şi altor companii din Moldova să se listeze la BVB”, a afirmat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Giorgi Shagidze, Preşedintele maib: „Suntem încântaţi că am fost co-organizatori pentru cea dea doua ediţie a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges. Acest eveniment a evidenţiat un nivel fără precedent de sprijin din partea autorităţilor româneşti şi moldoveneşti pentru integrarea strânsă a pieţelor de capital ale celor două ţări, fapt pentru care suntem extrem de recunoscători. Le mulţumesc investitorilor şi reprezentanţilor mediului de afaceri care au participat la eveniment, precum şi tuturor invitaţilor de la forum pentru dezbaterile foarte consistente.”

Odile Renaud-Basso, Preşedinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD): „Fiind cel mai mare investitor instituţional al Republicii Moldova, BERD sprijină sectorul privat şi sectorul bancar al ţării. Un astfel de exemplu este maib, cea mai mare bancă din Moldova şi partenerul ferm al BERD. Maib este angajată într-o transformare importantă pentru a se pregăti de listarea la Bursa de Valori Bucureşti, ceea ce ar servi drept exemplu pentru toate companiile moldoveneşti să se listeze şi să acceseze surse de finanţare esenţiale pentru creştere şi succes. Fiind implicaţi activ în reforma sectorului bancar al Republicii Moldova, continuăm să sprijinim autorităţile pentru a aduce infrastructura financiară a ţării mai aproape de UE. Pe măsură ce Republica Moldova se îndreaptă spre Europa, BERD va fi alături, oferindu-i sprijinul necesar.”

Eforturile Bursei de Valori Bucureşti de modernizare şi dezvoltare a pieţei de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell, în anul 2020. La finalul lunii martie 2024, 15 companii româneşti erau incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, faţă de 3 companii, în septembrie 2020, când România a fost promovată la acest nivel. De asemenea, 26 de companii listate la BVB sunt incluse în indicii MSCI Frontier.

„România a parcurs un drum complex şi plin de provocări spre nivelul actual al pieţei de capital şi vrem să transmitem din experienţa noastră Republicii Moldova. Bursa de Valori Bucureşti oferă numeroase oportunităţi investiţionale atât investitorilor locali, cât şi străini, şi, totodată, a ajuns la nivelul la care companiile solide pot atrage finanţări considerabile de la investitori. Cu o piaţă de capital viabilă în Moldova şi companii de peste Prut care să se listeze şi la Bucureşti, reuşim să creăm noi oportunităţi de investiţii pentru investitorii români şi internaţionali”, a spus Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

Forumul Moldova-România: Capital Bridges a fost organizat de Bursa de Valori Bucureşti în asociere cu maib, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania şi EBA Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO