Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la Artrom si-au dublat profitul in trimestrul II la afaceri in scadere cu 43%

Rusii de la Artrom si-au dublat profitul in trimestrul II la afaceri in scadere cu 43%
09.08.2009, 18:21 24

Producatorul de tevi din otel Artrom Slatina (ART), controlat de rusii de la TMK, a revenit in trimestrul al doilea din acest an pe profit, cu un castig net de 20,7 mil. lei (4,9 mil. euro), dupa pierderi de 32,9 mil. lei (7,7 mil. euro) raportate in primele trei luni din 2009.

Castigul este de circa doua ori mai ridicat decat cel raportat in perioada aprilie-iunie a anului trecut, in ciuda faptului ca afacerile companiei s-au redus cu 43,7% in acelasi interval, pana la 92,2 mil. lei (22 mil. euro).

Artrom a intrat pe pierdere in ultimul trimestru al anului trecut, dupa ce preturile la tevi si cererea de pe piata s-au redus semnificativ ca urmare a crizei financiare.

Totodata, pierderile anterioare raportate de firma au fost influentate si de activitatea financiara a companiei, din cauza reevaluarii datoriilor pe fondul deprecierii leului fata de principalele valute si a dobanzilor platite la banci.

Rezultatele raportate la semestru au fost primite bine de investitorii de la Bursa, actiunile Artrom inregistrand vineri una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 7,6%.

La ultimul pret, de 1,7 lei/actiune, capitalizarea companiei se ridica la 47 mil. euro.

Castigul din perioada aprilie-iunie nu a reusit insa sa anuleze pierderile din debutul anului, astfel ca producatorul de tevi a incheiat primul semestru cu pierderi de 12,1 mil. lei (2,8 milioane euro). In perioada similara a anului trecut, compania a obtinut un profit de 9,8 milioane lei (2,7 milioane de euro).

Pierderea din prima jumatate a anului a venit de pe partea financiara, unde compania a avut pierderi de 30,6 milioane lei (7,2 milioane euro), de peste zece ori mai mari decat in intervalul ianuarie-iunie 2008, care s-au cifrat la 3,1 milioane lei. Datoriile societatii la 31 iunie se cifrau la 503 mil. lei (119,5 mil. euro), cu 173 mil. lei (41,1 mil. euro) mai putin decat la inceputul acestui an, dupa ce actionarii societatii au suplimentat capitalul firmei cu o suma similara.

Din activitatea de baza, Artrom a inregistrat un profit net de 18,5 mil. lei (4,4 mil. euro).

Afacerile producatorului de tevi s-au diminuat cu 25,6% in primele sase luni, ajungand la 221,7 mil. lei (52,4 mil. euro).

"Scaderea cifrei de afaceri din activitatea de baza s-a datorat atat scaderii volumului de vanzari de tevi de la 81.085 tone la 54.390 tone, cat si ca urmare a reducerii preturilor de vanzare. Descresterea productiei obtinute se datoreaza volumului scazut de comenzi ca urmare a crizei economico-financiare internationale, care a afectat in mare masura piata produselor siderurgice", se arata in raportul companiei.

La 30 iunie, TMK-Artrom avea 1.137 de salariati, cu 240 de persoane mai putine decat la finele anului trecut, cand erau 1.377 de angajati.

Actionarul majoritar al Artrom este grupul rus TMK, specializat in productia tevilor de otel pentru industria petrolului si gazelor naturale, care controleaza o participatie de 92,66%, prin subsidiara TMK Europe. TMK detine in Romania si compania TMK-Resita, principalul furnizor de materie prima pentru combinatul din Slatina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO