Burse - Fonduri mutuale

Nouă rundă de scăderi la Bursa de Valori Bucureşti: Indicele BET coboară cu 1%, pe măsură ce pieţele din vest înregistrează pierderi de 2,5% - 3,5%. Băncile europene, în teritoriu negativ. Credit Suisse, la minim istoric

Nouă rundă de scăderi la Bursa de Valori Bucureşti:...

Autor: Eduard Ivanovici

15.03.2023, 14:18 1670

BET, principalul indice al Bursei de la Bucureşti, afişa un declin de 1,1% în după-amiaza zilei de miercuri, 15 martie, toţi indicii de la BVB intrând între timp în teritoriu negativ, cu excepţia BETAeRO.

Din componenţa indicelui de referinţă se remarcă scăderile înregistrate de Aquila (3,7%), Transelectrica (3,5%), Transgaz (2,5%), BRD SocGen (2,2%), TTS (2,1%), Banca Transilvania (2%) şi Fondul Proprietatea (1,9%), conform BVB.

Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 2,5%, în timp ce Stoxx 600 Banks se deprecia cu 6,5%. La Madrid, IBEX 35 pierdea 3,7%, în timp ce FTSE MIB din Milano cobora cu 3,5%. CAC din Paris avea minus 3,3%, iar indicele german DAX scădea cu 2,7%. La Londra, FTSE 100 afişa un declin de 2,5%.

Evoluţiile vin după ce acţiunile gigantului elveţian Credit Suisse au ajuns miercuri la un nou minim istoric, punând tot mai multă presiune pe sectorul bancar global şi pe restul băncilor europene, la câteva zile după prăbuşirea mai multor creditori din Statele Unite.

Noua rundă de scăderi a apărut după ce preşedintele principalului acţionar al băncii, Saudi National Bank, a exclus să mai investească vreodată în bancă, într-un interviu acordat Bloomberg.

Marţi, Credit Suisse a menţionat în raportul anual că a avut „deficienţe semnificative în ceea ce priveşte controalele financiare”. Banca a pierdut bani timp de cinci trimestre la rând, principalii clienţi realizând retrageri de circa 100 de miliarde de dolari în T4/2022.

Alte bănci continuă să reacţioneze la noile ştiri. Société Générale era pe minus cu 12,4% la mijlocul sesiunii de trading, iar BNP Paris cobora cu 11,3% pe bursa franceză. Deutsche Bank afişa un declin de 8,2%, în timp ce Intesa Sanpaolo din Italia pierdea 6,5%. În Anglia, acţiunile HSBC scădeau cu 4,4%, iar Banco Santander din Spania se deprecia cu 7%.

„Există mai multe temeri aici. În primul rând, traderii se întreabă dacă Credit Suisse va fi în stare să supravieţuiască după scăderea de astăzi şi, în caz contrar, estimează cât de mare ar putea fi criza. Doi la mână, problemele privind înăsprirea politicilor monetare îi îngrijorează inclusiv pe investitorii din Europa, mulţi dintre ei crezând că Banca Centrală Europeană va continua să facă ce ştie mai bine”, spune Naeem Aslam, director de investiţii la Zaye Capital Markets, potrivit MarketWatch.

Următoarea şedinţă a BCE este joi, 16 martie. Analiştii se aşteaptă ca instituţia să majoreze ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual.

În SUA, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite erau pe minus cu 1,3%-1,7%, prefigurând o deschidere în scădere pe Wall Street.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO