Burse - Fonduri mutuale

Rulajele mari au urcat profitul Bursei cu 67% în primul semestru

Rulajele mari au urcat profitul Bursei cu 67% în primul semestru
10.08.2010, 23:52 17

Operatorul bursier BVB şi-a majorat cifra de afaceri afe­rentăprimului semestru din acest an cu 57%, până la un nivel de 8,4 mil.lei (peste 2 mil. euro), după ce rulajele tran­zacţionate pe Bursăîn aceeaşi perioadă s-au majorat cu 71%, la aproape 4,2 mld. lei(circa un miliard de euro). Totodată, profitul operatorului a urcatcu 67% în primele şase luni, ajungând la aproape 4,4 mil. lei(peste un milion de euro).
"Interesul crescut pe care l-au arătat investitorii străini pentrutitlurile admise la tranzacţionare pe piaţa regle­men­tatăorganizată de BVB a antrenat şi un comportament de piaţă mai actival investitorilor locali, astfel că valoarea totală a tranzacţiilorcu acţiuni realizate la BVB în primul semestru din anul 2010 aurcat la 4,17 miliarde lei, cu 71% peste nivelul lichidităţii dinprima jumătate a anului trecut", arată reprezentanţii Bursei deValori Bucureşti.
Operatorul deţine în continuare lichidităţi importante sub formă deconturi bancare, care la finele lunii iunie însumau circa 64 mil.lei (circa 15 mil. euro), din care Bursa a încasat în primele şaseluni dobânzi de 2,87 mil. lei. Valoarea dobânzilor încasate deoperator a scăzut cu 32%, în condiţiile în care băncile şi-au redusdobânzile la depozite în ultimul an de zile.
De cealaltă parte însă, creşterea semnificativă a afacerilor, chiarşi în condiţiile reducerii comisioanelor prac­ti­cate de operatorulBursei, a condus la revenirea pe profit din acti­vitatea de bază,cu un câştig de 2,4 mil. lei (circa 570.000 de euro), comparativ cuun rezultat negativ de 1,26 mil. lei (apro­ximativ 300.000 de euro)înregistrat în acelaşi interval din 2009.
Costurile cu salariile au fost reduse cu 10% în primul semestru, la2,6 mil. lei (628.000 de euro). Recent, consiliul de administraţieal Bursei a aprobat un plan de reducere a costurilor operaţionaledin acest an cu 10-20% prin externalizarea unor operaţiuni,renegocierea contractelor, creşterea eficienţei personalului şieliminarea suprapunerilor de personal. Cu toate acestea, costuriledin exploatare s-au redus în primul semestru cu numai 7,1%, la 6,2mil. lei
(1,5 mil. euro).
În primul semestru al anului s-a înregistrat o creşterea a valoriitranzacţiilor speciale, care au reprezentat circa 11% din rulajultotal al pieţei, avans determinat în special de derularea oferteide preluare obligatorie la Rompetrol Rafinare (RRC), prinintermediul căreia acţionarul majoritar, grupul KazMunaiGaz, aplătit circa 85 mil. euro pentru pachetele minoritarilor.
Pentru acest an, BVB estimează că profitul brut va coborâ cu 40%faţă de anul trecut, până la un nivel de 5,7 mil. lei.
Ţinta de profit ar putea fi depăşită însă, având în vedere căprofitul din prima jumătate a anului a fost de 5,2 mil. lei, iarBursa a încasat în primele şase luni din 2010 numai din dobânzibancare 2,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO