Rulajele mari au urcat profitul Bursei cu 67% în primul semestru

Autor: Adrian Cojocar 10.08.2010

Operatorul bursier BVB şi-a majorat cifra de afaceri afe­rentă primului semestru din acest an cu 57%, până la un nivel de 8,4 mil. lei (peste 2 mil. euro), după ce rulajele tran­zacţionate pe Bursă în aceeaşi perioadă s-au majorat cu 71%, la aproape 4,2 mld. lei (circa un miliard de euro). Totodată, profitul operatorului a urcat cu 67% în primele şase luni, ajungând la aproape 4,4 mil. lei (peste un milion de euro).
"Interesul crescut pe care l-au arătat investitorii străini pentru titlurile admise la tranzacţionare pe piaţa regle­men­tată organizată de BVB a antrenat şi un comportament de piaţă mai activ al investitorilor locali, astfel că valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni realizate la BVB în primul semestru din anul 2010 a urcat la 4,17 miliarde lei, cu 71% peste nivelul lichidităţii din prima jumătate a anului trecut", arată reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti.
Operatorul deţine în continuare lichidităţi importante sub formă de conturi bancare, care la finele lunii iunie însumau circa 64 mil. lei (circa 15 mil. euro), din care Bursa a încasat în primele şase luni dobânzi de 2,87 mil. lei. Valoarea dobânzilor încasate de operator a scăzut cu 32%, în condiţiile în care băncile şi-au redus dobânzile la depozite în ultimul an de zile.
De cealaltă parte însă, creşterea semnificativă a afacerilor, chiar şi în condiţiile reducerii comisioanelor prac­ti­cate de operatorul Bursei, a condus la revenirea pe profit din acti­vitatea de bază, cu un câştig de 2,4 mil. lei (circa 570.000 de euro), comparativ cu un rezultat negativ de 1,26 mil. lei (apro­ximativ 300.000 de euro) înregistrat în acelaşi interval din 2009.
Costurile cu salariile au fost reduse cu 10% în primul semestru, la 2,6 mil. lei (628.000 de euro). Recent, consiliul de administraţie al Bursei a aprobat un plan de reducere a costurilor operaţionale din acest an cu 10-20% prin externalizarea unor operaţiuni, renegocierea contractelor, creşterea eficienţei personalului şi eliminarea suprapunerilor de personal. Cu toate acestea, costurile din exploatare s-au redus în primul semestru cu numai 7,1%, la 6,2 mil. lei
(1,5 mil. euro).
În primul semestru al anului s-a înregistrat o creşterea a valorii tranzacţiilor speciale, care au reprezentat circa 11% din rulajul total al pieţei, avans determinat în special de derularea ofertei de preluare obligatorie la Rompetrol Rafinare (RRC), prin intermediul căreia acţionarul majoritar, grupul KazMunaiGaz, a plătit circa 85 mil. euro pentru pachetele minoritarilor.
Pentru acest an, BVB estimează că profitul brut va coborâ cu 40% faţă de anul trecut, până la un nivel de 5,7 mil. lei.
Ţinta de profit ar putea fi depăşită însă, având în vedere că profitul din prima jumătate a anului a fost de 5,2 mil. lei, iar Bursa a încasat în primele şase luni din 2010 numai din dobânzi bancare 2,9 mil. lei.