Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a importat titei de 1,6 mld. dolari

26.03.2008, 16:49 17

Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, a importat anul trecut titei in valoare de peste 1,6 miliarde de dolari (aprox. un miliard de euro) si a exportat produse petroliere in valoare de aproximativ un miliard de dolari (650 de milioane de euro), potrivit datelor companiei.
Conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica, anul trecut Rompetrol Rafinare a fost cel mai mare importator din Romania si a ocupat locul patru in ceea ce priveste valoarea exporturilor.
Cea mai mare parte a importurilor de titei si a exportului de produse petroliere a fost realizata prin intermediul companiei de trading a grupului Rompetrol, Vector Energy, cu sediul in Elvetia.
Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, anul trecut volumele de titei comercializate prin intermediul diviziei de trading au inregistrat un nivel de 7 milioane de tone, Vector Energy ajungand sa reprezinte aproximativ jumatate din afacerile totale ale grupului. Alaturi de titeiul pe care il aduce la Petromidia, in cadrul grupului circula aproximativ 10 milioane de tone de petrol anual, din care 6 milioane de tone vin exclusiv de la KazMunaiGaz (KMG) din Kazahstan, noul actionar majoritar al Rompetrol. KMG a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol in vara anului trecut intr-o tranzactie estimata la 2,7 miliarde de dolari pornind de la valoarea de 3,6 mld. dolari atribuita de catre consultanti intregului grup.
Rompetrol Rafinare a inregistrat la sfarsitul anului trecut o pierdere de 65,7 mil. euro (219,5 mil. lei), de aproape cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul consemnat in anul 2006, potrivit rezultatelor financiare preliminare neconsolidate ale companiei. Compania a pierdut aproximativ 42,3 mil. euro doar in ultimul trimestru al anului ca urmare a aprecierii pretului la petrol, care a depasit anul acesta pragul de 100 de dolari pe baril, dar si a pierderilor financiare inregistrate din cauza cursului de schimb valutar. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la un nivel de 1,6 miliarde de euro (5,49 miliarde de lei), in crestere cu doar 4%, in euro, comparativ cu sfarsitul anului 2006. Compania are o capitalizare de 433 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO