Burse - Fonduri mutuale

Romanii au jucat 12,5 mil. euro pe Bursa de la Viena prin BT Securities

Romanii au jucat 12,5 mil. euro pe Bursa de la Viena prin BT Securities

Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities (FOTO: Agerpres)

04.03.2009, 19:06 43

BT Securities este singurul broker roman autorizat sa tranzactioneze direct la Bursa de Valori de la Viena, societatea devenind membra a operatorului austriac de piata in vara anului trecut. Alaturi de BT Securities, printre cei cincizeci de membri straini ai Bursei vieneze se numara diviziile de brokeraj ale Deutsche Bank, JP Morgan si Societe Generale.

"Am intermediat tranzactii in valoare de 12,5 mil. euro pe Bursa de la Viena in ultimele trei luni si jumatate ale anului trecut. Anul acesta insa am temperat volumul de tranzactii din cauza volatilitatii ridicate a cursului valutar si a contextului nefavorabil", a spus Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities.
Pe piata locala, brokerul a intermediat un volum de aproximativ 50 mil. euro in ultimele trei luni si jumatate ale anului trecut. In 2008, moneda nationala a suferit o depreciere de peste 10% in fata euro, in timp ce in primele doua luni ale anului 2009 deprecierea a fost de 7,7%.
Prin intermediul BT Securities, 60 de clienti au tranzactionat pe piata austriaca anul trecut, cea mai mare parte dintre acestia fiind persoane fizice ale caror portofolii depasesc 500.000 euro.
"Clientii au tranzactionat in special actiuni cuprinse in indicele bursier ATX, principalul indice al Bursei de la Viena, a caror lichiditate zilnica depaseste 2 mil. euro", a continuat Nilas.
Printre actiunile pe care investitorii romani le pot tranzactiona pe Bursa din Viena se numara cele ale grupului petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom, titlurile Raiffeisen International, care detine in Romania Raiffeisen Bank, dar si actiuni ale grupului siderurgic Voestalpine sau ale producatorului de materiale de constructii Wienerberger.
Mirajul lichiditatii si al diversificarii oferit de piata austriaca a atras si alte societati romanesti de brokeraj, Estinvest si Muntenia Global Invest obtinand anul trecut pasaportul european pentru prestarea serviciilor de investitii in Austria. Vestile proaste de pe pietele austriaca si internationala au amanat insa proiectele celor doi brokeri de a tranzactiona direct pe Bursa de la Viena.
"In prezent tranzactionam indirect pe piata austriaca de capital. Este un proces destul de costisitor din punctul de vedere al decontari tranzactiilor, astfel ca in aceasta perioada numarul de tranzactii este foarte redus. Vrem sa devenim membri ai Bursei de la Viena pentru a putea tranzactiona direct", a spus Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
"Iesirea" unui broker roman pe piata austriaca presupune o investitie de aproximativ 100.000 de euro, suma care include contributiile de membru al Bursei, al schemei de compensare din Austria, costurile de autorizare si pregatire a personalului, potrivit unei estimari facute de Alexandru Paverman, directorul general al societatii Muntenia Global Invest.
"Anul trecut am primit semnale din partea clientilor ca ar exista interes pentru tranzactionarea pe piata austriaca, astfel ca am inceput demersurile pentru a deveni membri ai Bursei vieneze. Insa pe masura ce au avansat formalitatile, contextul s-a degradat. Astfel ca asteptam o imbunatatire a conditiilor din piata, pentru a finaliza acest proiect", a spus reprezentantul Muntenia Global Invest.
Chiar daca in prezent tranzactionarea pe piata austriaca este un serviciu "aditional" pe care brokerii il pun la dispozitia clientilor, odata cu revenirea contextului international acest sector de servicii ar putea cunoaste un potential ridicat de dezvoltare. Cel putin din perspectiva costurilor de operare mult mai mici pe piata austriaca decat pe cea romaneasca, spun brokerii.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO