Burse - Fonduri mutuale

ROCA Investments realizează al doilea exit din portofoliu

ROCA Investments realizează al doilea exit din portofoliu

Autor: Eduard Ivanovici

20.04.2023, 00:00 961

Compania de private equity ROCA Investments, acţionar majoritar al holdingului ROCA Industry, listată la BVB sub simbolul ROC1, a anunţat exit-ul cu succes din cadrul Romcargo Maritim, după un proces de restructurare derulat pe o perioadă de trei ani. Acţiunile deţinute de ROCA Investments au fost recent achiziţionate de unul dintre acţionarii existenţi ai Romcargo, iar profitul rezultat în urma tranzacţiei se ridică la trei milioane de euro, cu o rată a rentabilităţii (IRR) de 72%. Operatorul portuar a avut un profit de circa 840.000 de euro în 2022.

Romcargo Maritim gestionează peste 90% din fluxurile maritime de vehicule pentru pasageri şi utilitare din România şi operează cel mai mare terminal Ro-Ro din Portul Constanţa. Compania a generat un volum total de business în 2022 de 3,67 milioane de euro cifră de afaceri. La momentul preluării, compania avea datorii de 2,5 milioane de euro şi o pierdere netă în valoare de 0,45 milioane de euro. Operatorul reprezintă cea de-a cincea investiţie pentru compania de private equity - o companie preluată în 2019, Romcargo a revenit pe profit după primul an de la preluare, iar după trei ani aceasta a devenit o companie solidă din punct de vedere financiar şi operaţional în urma unui proces de transformare la nivel comercial, operaţional, financiar şi de management, reiese dintr-un comunicat de presă. Astăzi, Romcargo gestionează toate importurile şi exporturile maritime importante ale unor branduri auto precum Dacia sau Ford.

„Modelul de investiţii ROCA Investments este buy and build - investim în companii cu scopul de a le dezvolta, nu de a le vinde. Dezvoltarea de holdinguri specializate, în paralel, în tot acest timp şi nevoia de focus pe domeniile strategice din portofoliu duc însă la o nevoie de a face alegeri în anumite momente - inclusiv alegerea de a vinde, pentru a-i permite companiei să se dezvolte în continuare. Focusul ROCA Investments rămâne dezvoltarea holdingurilor de industrie şi agricultură, în dorinţa de a deveni tot mai specializaţi“, spune Rudolf Vizental, CEO al ROCA Investments.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO