Burse - Fonduri mutuale

Robert Burlan, Raiffeisen AM: Nu mai este o discrepanţă atât de mare între acţiuni şi bonduri, care s-au ajustat destul de mult. Am aşteptări pozitive privind piaţa de acţiuni

Robert Burlan, Raiffeisen AM: Factorii de risc ai pieţei de capital s-au mai estompat faţă de 2022. Avem însă o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, în contrast cu anul trecut

Robert Burlan, Raiffeisen AM: Factorii de risc ai pieţei de capital s-au mai estompat faţă de 2022. Avem însă o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, în contrast cu anul trecut

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2023, 14:52 111

♦ Declin redus pe activele fondurilor de acţiuni în ultimul an.

După un 2022 în care investitorii au învăţat că până şi instrumentele cu venit fix pot suferi momente dramatice de volatilitate, în care un portofoliu normal balansat nu a adus siguranţa şi randamentele anilor anteriori, diferenţele dintre obliga­ţiuni şi acţiuni nu mai sunt atât de mari în prezent, spune Robert Burlan, head of investment manage­ment, Raiffeisen Asset Management.

„Dacă acum câteva luni, obliga­ţiunile erau în mod evident mult mai atractive decât obligaţiunile, acum şi obligaţiunile s-au ajustat suficient de mult, într-o perioadă în care acţiunile au stat mai degrabă pe loc şi, în termeni relativi, nu mai este o discrepanţă atât de mare şi amân­două arată bine“, afirmă Robert Burlan.

Apetitul pentru instrumente cu venit fix a fost confirmat de ediţia a unsprezecea Fidelis, în care micii investitori au cumpărat titluri de stat de 714 milioane de lei în tranşa denominată în moneda naţională, cu dobânzi de până la 7,7% pe an, şi alte circa 473 de milioane de lei în tranşa în moneda europeană, la o dobândă anuală maximă de 5,8%.

 

Cum se prezintă însă piaţa de acţiuni?

„Aşteptările mele legate de piaţa locală de acţiuni sunt pozitive pentru restul anului. Odată ce se va fi materializat IPO-ul Hidroelectrica, investitorii mari vor relua achiziţiile în piaţă. De asemenea, distribuţiile de dividende din perioada aceasta se vor întoarce în piaţă, notând şi  distribuţia extraordinară de dividend de la Fondul Proprietatea“, continuă reprezentantul Raiffeisen.

Robert Burlan a fost prezent în cadrul unei conferinţe organizate săptămâna trecută de Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF):  „Fondurile locale de acţiuni în contextul internaţional“. La eveniment au participat reprezentanţi ai administratorilor de fonduri de acţiuni cu expunere inclusiv pe piaţa locală de capital care au obţinut top 5 cele mai performante randamente calculate pe ultimele 12 luni până la finele primului trimestru din acest an.

„O lecţie foarte interesantă din această perioadă a venit din zona investitorilor în fonduri de acţiuni. Am văzut că fondurile de acţiuni au avut cea mai mică scădere de active în ultimul an şi, de asemenea, au avut a doua cea mai mare creştere a numărului de investitori în această perioadă. Aici cred că s-a produs o schimbare de paradigmă, evoluţiile ne arată că investitorii în fonduri de acţiuni au devenit mult mai maturi şi au înţeles că volatilitatea este o parte din regulile jocului şi o oportunitate de cumpărare“, adaugă Robert Burlan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO