Burse - Fonduri mutuale

Riscul privind remanierea miniştrilor ţine Bursa pe scădere

01.09.2010, 23:10 24

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, miercuri, a treiaşedinţă consecutivă de scădere şi a suferit o corecţie de 0,53%,decuplându-se de pieţele externe, în timp ce acţiunile SIF-urilorau revenit pe creştere la finele şedinţei şi au închis ziua cu unavans mediu de 0,24%.

Evoluţia Bursei de la Bucureşti a fost contrară celei consemnatede marile pieţe europene, care au crescut cu până la 1,85%, încontextul în care şi piaţa futures din SUA a înregistrat avansuri.BVB s-a decorelat de marile burse europene, pe fondul îngrijorăriiinvestitorilor în privinţa stabilităţii politice din România.

"Lichiditatea a fost foarte scăzută, întrucât investitoriiaşteaptă să vadă direcţia pieţei în urma posibilei remanieri aGuvernului. În cazul în care vor fi remaniaţi mulţi miniştri, esteposibil ca piaţa de capital să fie afectată în sens negativ. Dinaceastă cauză, BVB s-a decorelat de bursele externe, care miercuriau înregistrat creşteri", a declarat Mihai Mureşian, trader laIntercapital Invest.

Sectorul SIF afişa, la deschidere, cea mai pronunţată creştere,de 0,66%, însă până la jumătatea sesiunii a pierdut o parte dinavans şi era în urcare cu 0,25%, în jurul orei 13:00.

În a doua parte a zilei, indicele BET, care urmăreşte evoluţiaSIF-urilor, a trecut pe scădere, însă a revenit din nou pe creşterela finele şedinţei, închizând cu 0,24% peste nivelul de marţi.

Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au închis ziua înscădere cu 0,3%, după ce în prima jumătate a şedinţei afişau ocorecţie redusă, în jur de 0,1%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indiceleBET-NG cu 0,36% sub nivelul de la închiderea sesiunii anterioare,după ce dimineaţă aveau un avans mediu de 0,15%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care urmăreşte evoluţiaprimelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a coborât cu 0,17%, cu toate că la deschidere era înurcare cu 0,21%.

Valoarea operaţiunilor realizate miercuri la BVB s-a ridicat la8,08 milioane de lei (1,89 milioane de euro), uşor sub lichiditateade marţi, de 8,56 milioane de lei (2 milioane de euro). Piaţaacţiunilor a înregistrat un rulaj de 7,06 milioane de lei, iar celemai lichide au fost titlurile BRD-Groupe Société Générale (BRD) şiSIF Transilvania (SIF3), cu transferuri reduse, de 1,28 milioane delei şi respectiv 968.000 de lei.

Titlurile BVB au înregistrat ieri o creştere de 2,3%, în timp ceacţiunile Petrom au pierdut 0,3%.

Acţiunile Siretul Paşcani (SRT), au revenit ieri pe creştere, cupeste 5%, după corecţiile drastice din ultima săptămână.

Pe segmentul destinat obligaţiunillor a fost realizată otranzacţie de puţin peste 23.000 de lei, iar piaţa unităţilor defond a avut un rulaj de 44.000 de lei.

Tranzacţiile cu produse structurate au însumat 661.000 de lei,iar cele cu contracte futures s-au ridicat la 296.000 de lei.

În jurul orei 16:50, indicele reprezentativ al Bursei dinLondra, FTSE 100, era în creştere cu 1,52%, cel al bursei din Parisavea un avans de 1,78, iar DAX, indicele bursei din Frankfurt, eraîn urcare cu 1,15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO