Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele incep sa faca jocul pe piata

30.10.2006, 16:02 21

Bursa a dat inapoi vineri de la maximele istorice atinse in sedintele precedente de principalii indici, cele mai multe dintre titlurile lichide inregistrand corectii, nu foarte consistente insa.
Brokerii spun ca cei mai multi dintre cumparatori au luat o pozitie de asteptare pe piata in vederea rezultatelor ce urmeaza sa fie raportate de companiile listate in urmatoarea perioada.
"Corectia de vineri a venit pe fondul valorilor maximale atinse de indicii bursieri, care a reprezentant un semnal pentru piata, si al faptului ca investitorii sunt in asteptarea rezultatelor raportate de companii in primele noua luni ale anului", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
SIF-urile au pierdut in medie 1,4%. Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, in scadere cu 0,7%, respectiv 1,2%, pe rulaje de peste 2,6 mil. euro (9,2 mil. lei).
Actiunile Transelectrica au inregistrat un avans de 6,6%, pe un rulaj ridicat, de aproape 2 mil. euro (6,9 mil. lei), in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare au mai pierdut 3,6%, pe un rulaj ceva mai scazut. Actiunile Petrom si BRD au inchis sedinta in scadere cu 1,6%, respectiv 2,1%, fapt ce a tras indicele BET in jos, acesta pierzand aproape 1,6%.
Cresteri importante au consemnat titlurile Rompetrol Well Service si Bermas Suceava, care au sarit pana aproape de maximul admis pentru o zi de tranzactionare, de 15%.
Analistii nu vad motive pentru corectii importante in urmatoarea perioada, trendul general al pietei fiind in continuare unul ascendent.
"Cresterea puternica inregistrata de Bursa la mijlocul saptamanii trecute arata faptul ca exista o sustinere la cumparare pe piata pe volume foarte mari, de aceea consider ca este putin probabil ca trendul de crestere sa se inverseze", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
"Nu ma astept la cresteri extraordinare pana la sfarsitul anului, desi integrarea in UE s-ar putea sa aduca efecte surprinzatoare. De exemplu, pe un studiu care cuprinde cele 10 state care au aderat la UE pe 1 mai 2004, am observat ca, desi pe ansamblu data de inainte de aderare a fost o perioada buna, au existat corectii semnificative aproximativ cu doua saptamani inainte si doua dupa data aderarii", a adaugat Andrei Anghel.

Actiunile SIF Muntenia au pierdut peste 2% vineri, pe un rulaj de 0,85 milioane de euro (3 milioane de lei). "Unele SIF-uri s-au indepartat destul de mult de valoarea actualizata neta a lor, asa cum este inregistrata in contabilitate, ceea ce cred ca reprezinta un mic semnal de alarma. Este drept ca pachetele la BCR pe care acestea le detin ar valora mult mai mult daca am lua in considerare pretul platit de Erste, insa acel pret include si o prima de control. Cred ca SIF-urile ar putea obtine pe respectivele pachete un pret intre cel oferit angajatilor BCR si cel platit de Erste", spune Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.

Titlurile Transelectrica au sarit cu 6,6% la sfarsitul saptamanii trecute, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de aproape 2 mil. euro (6,9 mil. lei). Brokerii spun ca cererea in crestere pe aceste actiuni vine in contextul in care conducerea companiei a ajustat in sens pozitiv estimarile privind profitul net neconsolidat la sfarsitul acestui an, de 56,6 mil. euro (200 mil. lei). "Cresterea cotatiei are loc pe fondul rectificarilor privind bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs de catre Transelectrica", spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest. Ultimul pret la care titlurile Transelectrica s-au tranzactionat a fost de 33,9 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut inca 3,6%, pe fondul unor tranzactii destul de ridicate, in suma de 1,5 milioane de euro (5,3 milioane de lei). "Dupa un an 2005 foarte bun, compania si-a bugetat pe primul trimestru al anului pierderi, care nu au prea au fost luate in considerare de investitori. Cred ca 0,1 lei/actiune reprezinta un prag de rezistenta in masura in care s-ar putea realiza o conversie a obligatiunilor detinute de stat in actiuni la acest pret", este de parere Adrian Anghel. Dupa raportarea rezultatelor la noua luni, actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut aproape 7%. La inchidere, aceste titluri au fost cotate la un pret de 0,875 lei/actiune.

Titlurile Bermas Suceava au inregistrat un avans de 13,4% pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de circa 30.000 de euro (peste 0,1 mil. lei). Cresterea vine la numai cateva zile inainte ca producatorul de bere sa raporteze rezultatele pe al treilea trimestru, dupa ce la jumatatea anului reusise sa treaca pe profit. Brokerii sunt de parere ca avansul luat de aceste titluri ar putea fi rezultatul asteptarilor unor investitori cu privire la rezultatele ce urmeaza sa fie raportate de companie. Pe parcursul sedintei, actiunile Bermas Suceava au coborat pana la un prag minim de 1,52 lei/actiune si au inchis sedinta de vineri pe maxim, la 1,69 lei/actiune.

Actiunile Uzinele Sodice Govora, cotate pe piata RASDAQ, au facut obiectul unor tranzactii ridicate prin care s-au transferat peste 1,5 milioane de actiuni, reprezentand circa 4,6% din capitalul social al companiei, pe fondul carora cursul din piata s-a apreciat cu peste 16%. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la 0,74 milioane de euro (2,6 milioane de lei). Actiunile producatorului din industria chimica au fost foarte putin tranzactionate in acest an, acestea urcand cu aproximativ 17% de la inceputul anului, in conditiile unei volatilitati ridicate. Ultima tranzactie cu titlurile Uzinele Sodice Govora s-a perfectat la un pret de 1,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO