Burse - Fonduri mutuale

Revenire spectaculoasă miercuri la Bursa de Valori Bucureşti: acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 3,5%, cele ale Fondului Proprietatea cu 3,4%, iar indicele BET cu 2%. „Vor intra foarte mulţi bani în piaţă în urma plăţii dividendelor FP. Fondurile şi unele persoane nu vor aştepta data de 29 septembrie ca să intre la cumpărare”

Revenire spectaculoasă miercuri la Bursa de Valori...

Autor: Tibi Oprea

06.09.2023, 18:07 2674

Creşterile pe acţiuni au fost semnificative miercuri la Bursa de Valori Bucuresti – 3,45% pentru Banca Transilvania, 3,44% la Fondul Proprietatea şi 2% în cazul Sphera Franchise Group – în contextul în care în sesiunea anterioară bursa locală a consemnat o scădere de 1,05%, dinamică determinată în principal de aprecierea acţiunilor bancare – minus 2,4% la Banca Transilvania şi minus 2,74% pentru BRD, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

„Mă aştept ca pe 10-15 octombrie să apară informaţii legate de tot ce se înseamnă modificări de taxe şi taxe noi. Cred că din partea ministrului Boloş a fost o scăpare. Discuţiile trebuie să aibă loc şi cu BNR şi cu coaliţia, care vor avea un punct de vedere destul de important. Banca Naţională a cerut băncilor să nu distribuie dividende în acest an din cauza titlurilor de stat pe care le au în portofoliu, care nu au fost reevaluate la valoarea lor de piaţă, băncile având profit. Dacă făceau reevaluare de piaţă, băncile erau pe pierdere”, comentează Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.

Lichiditatea totală s-a ridicat miercuri la 219 mil. lei, cea mai tranzacţionată acţiune fiind Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 122 mil. lei. Pe următoarele locuri erau Romgaz, cu 25,4 mil. lei şi Banca Transilvania, cu 16,5 mil. lei. O altă sumă de 17 mil. lei a reprezentat o tranzacţie pe piaţa POF cu acţiuni SafeTech Innovations, reprezentând circa 8,9% din valoarea companie, cel mai probabil o vânzare accelerată. Cum motivează Dragoş Mesaroş recuperările înregistrate de acţiuni miercuri?

„Trebuie să ţinem cont că vor intra foarte mulţi bani în piaţă în urma plăţii dividendelor FP pe 29 septembrie. Fondurile şi unele persoane nu vor aştepta data de 29 ca să intre la cumpărare, aşa că mă aştept ca piaţa să meargă mai sus indiferent de anunţurile care vor mai apărea din partea Guvernului, care nu cred că vor mai apărea până vor intra dividendele. Distribuirea de dividende este un eveniment poate la fel de important ca şi listarea Hidroelectrica. Şi dacă se întorc în piaţă 20% din cei 9,28 mld. lei, la lichiditatea pe care o avem noi înseamnă foarte mulţi bani. Chiar vor influenţa preţurile banii respectivi. Tocmai din acest motiv mă aştept ca până la intrarea dividendelor acţiunile să crească indiferent ce se va întâmpla pe pieţele externe. Vom fi decorelaţi cu ce se întâmplă în afară. Mă aştept în continuare la creşteri şi să nu uităm că în următorul an România va fi promovată la piaţă emergentă de către MSCI, ceea ce va aduce noi creşteri, chiar dacă vom mai avea şi şedinţe de scădere”, explică el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO