Burse - Fonduri mutuale

Restructurarile de la Alro au readus Vimetco pe profit

Restructurarile de la Alro au readus Vimetco pe profit
27.04.2010, 23:07 86

Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si listat pe Bursa de laLondra, care detine pachetul majoritar de actiuni al singuruluiproducator de aluminiu local Alro Slatina (ALR), a raportat unprofit net de 63 mil. $ pentru 2009, fata de pierderi de 144 mil. $in anul precedent. Mai mult de jumatate din profitul net, circa 48mil. $, provine din operatiunile grupului in Romania, unde detineAlro Slatina, dar si producatorul de alumina Alum Tulcea, care si-areluat productia la finele anului trecut, dupa doi ani deintrerupere, perioada in care combinatul a fost retehnologizat.

Operatiunile din China au contribuit cu circa 25 mil. $ laprofitul Vimetco, desi vanzarile sunt cu circa 85% mai mari decatcele ale Alro. In 2008, Alro a adus grupului un profit net de 91mil. $, care insa nu a putut acoperi pierderile de 223 mil. $ dinChina.

Conditiile dificile de piata, date de scaderea pretuluialuminiului, au determinat la inceputul anului restructurarisemnificative in cadrul grupului, care ajunsese intr-o situatiedificila din cauza creditelor mari contractate pentru extinderea pepiata chineza. Cele mai mari restructurari au fost derulate insa laAlro, unde productia a fost redusa cu circa 25% si au fost operatedisponibilizari. Numarul angajatilor Alro s-a redus anul trecut cucirca 1.000, la 2.900.

Intreg profitul realizat anul trecut de Alro, ca urmare areducerii costurilor, dar si profitul nedistribuit din 2008 vor fidistribuite ca dividende, cea mai mare parte urmand sa ajunga inconturile Vimetco. Dividendele totale se ridica la 134 mil. lei (44mil. $), din care circa 38 mil. $ vor intra in conturilerusilor.

De la preluarea Alro, in 2002, rusii au incasat dividende de 281mil. euro, in conditiile in care au investit circa 130 mil. europentru achizitia pachetului majoritar de actiuni si majorari decapital.

Machitski a preluat controlul Alro in 2002, in timpul guvernariiNastase, printr-un contract de privatizare puternic contestat, carea ajuns si pe masa DNA in 2006.

Rusii au beneficiat si dupa privatizare de bunavointaautoritatilor, care au contribuit la profiturile Alro princontracte preferentiale de furnizare a energiei electrice. Lainceputul lunii aprilie, Alro a anuntat incheierea unui acord pe 8ani cu Hidroelectrica pentru achizitia de energie electrica la unpret de circa 31-37 de euro/MWh, care va fluctua in functie deevolutia pretului aluminiului, in conditiile in care costul deproductie a energiei electrice pe piata locala este de circa 44euro/MWh. Valoarea contractului se apropie de 100 mil. euro pe an,in conditiile in care Alro consuma anual circa 3TWh de energieelectrica, peste 5% din consumul national.

Rusii au renuntat la investitiile din Romania ca sa seextinda in China

Vimetco a renuntat la investitiile pe care le anuntasera in urmacu cativa ani care vizau dublarea capacitatii de productie a Alrola circa 500.000 de tone si construirea unei centrale electrice laTurnu Magurele in parteneriat cu grupul Interagro, controlat deomul de afaceri Ioan Nicolae, preferand sa investeasca indezvoltarea capacitatilor de productie din China. Schimbareaplanurilor vine in contextul in care cererea de pe piata chinezaeste in crestere. Vanzarile din China ale Vimetco s-au ridicat anultrecut de 978 mil. $, fata de 360 mil. $ in 2007, in timp cevanzarile Alro au scazut de la 812 mil. $ in 2007 la 526 mil. $anul trecut.

Pentru extinderea operatiunilor din China, rusii au folositinclusiv expertiza romaneasca in industria aluminiului.

Pe de alta parte, Vimetco a repornit anul trecut productia AlumTulcea, care va asigura aprovizionarea cu alumina (materia primafolosita la producerea aluminiului) a combinatului de la Slatina.Alum va procesa bauxita (minereu din care se extrage alumina) adusade la minele detinute de Vimetco in Sierra Leone.

"Procesul de retehnologizare a Alum a fost finalizat sioperatiunile au inceput in octombrie 2009. Redeschiderea Aluminseamna ca operatiunile noastre din Romania sunt acum pe deplinintegrate, 100% din productia de bauxita din Sierra Leone fiindrafinata si folosita la productia de aluminiu primar si produse cuvaloare aduagata la Slatina", a explicat Machitski in raportulanual al Vimetco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO