Burse - Fonduri mutuale

Remedia a reusit sa stranga 1,5 mil. lei vanzand actiuni de doua ori mai scumpe decat pe Bursa

05.03.2009, 18:13 74

Compania farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a vandut intreg pachetul de actiuni oferit spre subscriere in cadrul ofertei publice primare de vanzare de actiuni, reusind sa atraga din piata circa 1,5 milioane de lei (350.000 de euro), potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.

Remedia este prima companie care reuseste sa stranga bani de pe Bursa printr-o oferta publica primara de vanzare de actiuni, dupa ce aceste operatiuni au lipsit aproape complet din piata din mai 2008.
Potrivit raportului, compania a vandut 7,5 milioane de actiuni, reprezentand 7,14% din capitalul social, la un pret de 0,2 lei/actiune, in conditiile in care in ultimele patru luni pretul actiunilor pe Bursa s-a situat in jurul nivelului de 0,1 lei/actiune. Intermediarul ofertei a fost BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Unul dintre principalii cumparatori de actiuni Remedia a fost in ultimele luni firma AHG Simcor Industry SRL din Oradea, controlata de omul de afaceri Lutz Stache, cel care a vandut anul trecut producatorul de materiale de constructii Simcor Oradea fondului de investitii Enterprise Investors in cadrul unei tranzactii de 53 de milioane de euro. AHG Simcor Industry a ajuns sa detina 7,25% din actiunile companiei farmaceutice, conform unei raportari de la inceputul ascestei saptamani, valoarea investitiei fiind de circa 900.000 de lei (210.000 de euro).
Actionarul majoritar al Remedia este omul de afaceri Valentin Norbert Tarus, care detinea inainte de oferta publica 71% din actiuni. Fondul de investitii american Julius Baer, care a intrat in 2007 in actionariatul companiei, si-a vandut anul trecut detinerile.
Reprezentantii Remedia nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Compania a fost promovata la inceputul lunii ianuarie la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce fusese anterior tranzactionata pe piata RASDAQ. Transferul pe Bursa a condus la o crestere semnificativa a lichiditatii, tranzactiile zilnice urcand de la cateva mii de lei la cateva zeci de mii de lei. In ultimele doua saptamani, actiunile au castigat circa 25%, ajungand ieri la un pret de 0,125 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 2,9 mil. euro.
Remedia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in crestere cu 22,3%, la 134,5 mil. lei (36,6 mil. euro), dar a trecut pe pierdere, cu 3 mil. lei (0,8 mil. euro) fata de un castig de 0,38 mil. lei in 2007, potrivit situatiilor financiare preliminare transmise BVB.
Rezultatul companiei a fost afectat puternic la final de an de deprecierea leului care a cauzat cheltuieli suplimentare cu diferente de curs de 4,1 mil. lei, potrivit raportului companiei.
Remedia a inregistrat anul trecut cheltuieli financiare de aproape 9 mil. lei si pierderile financiare s-au ridicat la 4,2 mil. lei. Pe partea operationala insa, Remedia a realizat un profit brut de 1,9 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO