Burse - Fonduri mutuale

Recensământul investitorilor: Aveţi bani în fonduri mutuale, atunci mergeţi la bancă să vă actualizaţi datele personale

Recensământul investitorilor: Aveţi bani în fonduri mutuale, atunci mergeţi la bancă să vă actualizaţi datele personale

Autor: Roxana Pricop

08.05.2011, 17:06 549

Persoanele care au investiţii în fonduri de investiţii trebuiesă se deplaseze la sediile bancare sau la cele ale societăţilor deadministrare de unde au cumpărat unităţile de fond pentru a-şiactualiza datele de identificare până la începutul luniiaugust.

Actualizarea datelor nu este obligatorie pentru investitori,însă dacă aceştia şi-au schimbat numele sau domiciliul stabilatunci când vor încheia o operaţiune de cumpărare/răscumpărare deunităţi de fond, aceştia va trebui să îşi actualizeze datele.

Termenul limită până la care administratorii fondurilor deinvestiţii sunt obligaţi să actualizeze datele clienţilor esteînceputul lunii august. Datele obţinute în decursul în decursulacestor luni ar putea pune bazele primelor statistici oficialedespre profilul investitorii români în fonduri.

Peste 320.000 români aveau investiţii în unul sau mai multefonduri de investiţii la finele lunii martie 2011. Cei mai mulţidintre aceştia au cumpărat unităţi de fond şi au devenit astfelinvestitori în decursul ultimilor doi ani când au fost înregistraţipeste 135.000 de nou-veniţi.

Pentru a obţine o evidenţă actualizată a persoanelor cuinvestiţii în fonduri, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare(CNVM), arbitrul pieţei de capital, a obligat administratorii defonduri să actualizeze datele de identificare ale clienţilor pânăla începutul lunii august.

Astfel că persoanele care au investiţii în fonduri sunt rugatesă îşi actualizeze datele de identificare la sediul băncii sau alsocietăţii de administrare de unde au cumpărat unităţile defond.

De exemplu, clienţii fondurilor administrate de Erste, pot mergela agenţiile BCR, cei ai fondurilor Raiffeisen la agenţiileRaiffeisen Bank.

Clienţii fondurilor Certinvest pot merge la agenţiile BCR, aleBăncii Transilvania sau CEC Bank, cele trei băncii fiinddistribuitorii autorizaţi ai fondurilor Certinvest. Clienţiifondurilor administrate de Globinvest pot merge la agenţiile BănciiTransilvania, cei ai fondurilor administrate de KD Investments laagenţiile BRD şi cele ale Băncii Comerciale Carpatica.

Prin datele de identificare ce trebuie actualizate se înţelege:numele şi prenumele complet al clientului, locul şi data naşterii,codul numeric personal, numărul şi seria documentului deidentitate, data eliberării documentului de identitate şi entitateacare l-a emis, domiciliul stabil/reşedinţa, cetăţenia,naţionalitatea şi ţara de origine, telefon/fax, denumirea şi loculdesfăşurării activităţii/ocupaţia.

În funcţie de administrator, în cadrul formularului deactualizare a datelor de identificare, investitorilor le mai pot ficerute informaţii cu caracter opţional despre veniturilerealizate.

Pe pieţele mature de investiţii din Vest, institute specializateîn industria fondurilor emit periodic rapoarte cu privire lavârsta, statutul social, veniturile investitorilor în fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO