Burse - Fonduri mutuale

RCI si KBC recomanda cumparare pe SNP. KBC da sell pe RRC si buy pe Dafora

21.02.2008, 18:14 16

Analistii societatii de brokeraj KBC Securities considera ca actiunile Petrom (SNP) au in acest moment cel mai mare potential de crestere dintre titlurile companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est.
Potrivit analistilor KBC, pretul corect pentru actiunile Petrom pe un orizont de 12 luni este de 0,554 lei/actiune, cu 45% peste pretul de ieri din piata.
La randul lor, analistii Raiffeisen Capital&Investment (RCI) indica un pret tinta de 0,468 lei/actiune pentru Petrom, cu 23% mai mare fata de ultimul pret, de 0,381 lei/actiune, dar cu 10% sub precedenta estimare.
De la inceputul anului, actiunile Petrom au pierdut 23%, capitalizarea celei mai mari companii romanesti reducandu-se la 5,9 mld. euro, fata de aproape 10 mld. euro in luna iulie a anului trecut.
Analistii RCI sustin ca dupa scaderile puternice din ultimele luni, actiunile Petrom au ajuns sa fie subevaluate fata de titlurile companiilor similare din regiune, argument sustinut si de analistii KBC. De asemenea, RCI considera ca scaderea leului nu afecteaza rezultatele Petrom in aceeasi masura ca pe cele ale altor companii de pe Bursa, ba dimpotriva un leu slab si un pret ridicat al barilului de petrol vor sustine cresterea profitului Petrom in 2008.
Analistii KBC sustin la randul lor ca mentinerea pretului petrolului la nivelul actual si deprecierea leului vor determina cresterea profitului Petrom in urmatorii ani si si-au majorat estimarile de profit pentru perioada 2008-2010.
Ei mai vad potential de crestere in titlurile Dafora Medias (DAFR) pentru care si-au majorat tinta de profit pentru 2007 si 2008, dar sustin ca actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) sunt in continuare prea scumpe, avand in vedere pierderile raportate saptamana trecuta.
Potrivit KBC, pierderile operationale de 20,9 mil. dolari raportate de RRC in trimestrul al patrulea sunt primele din ultimii doi ani, iar motivele acestor pierderi raman neclare, in conditiile in care, potrivit managementului companiei, nu s-au inregistrat nici intreruperi ale productiei, nici pierderi financiare.
"Rezultatele din trimestrul patru releva incertitudinea si lipsa de transparenta a castigurilor Rompetrol, majorand riscurile asociate companiei", se arata in raportul KBC.
In consecinta, analistii KBC si-au redus pretul tinta pentru actiunile RRC de la 0,08 la 0,052 lei/actiune, cu 35% sub nivelul de inchidere de ieri, mentinandu-si recomandarea de vanzare.
KBC a publicat ieri si un raport de analiza pe Dafora Medias (DAFR) in care si-a majorat estimarile privind rezultatele financiare pe care compania le va raporta pe 2007. Potrivit noilor estimari, Dafora ar putea raporta un profit net de 16,4 mil. lei (4,91 mil. euro) pe 2007, in crestere cu 60% fata de anul precedent, iar cifra de afaceri ar putea urca cu 55%, la 235 mil. lei (70,3 mil. euro).
Analistii KBC sustin ca estimarile se bazeaza pe cresterea peste asteptari a sectorului de constructii pe parcursul anului trecut, dar si pe cresterea operatiunilor de foraj de petrol si gaze naturale, care reiese din cresterea spectaculoasa a afacerilor Condmag Brasov (COMI) din ultimul trimestru.
Pretul indicat de KBC pentru actiunile Dafora in urmatoarele 12 luni este de 0,62 lei/actiune, cu 77% peste pretul actual din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO