Burse - Fonduri mutuale

RCI da "buy" pe Albalact la un pret de 2,7 ori mai mic

RCI da "buy" pe Albalact la un pret de 2,7 ori mai mic

Raul Ciurtin

18.07.2008, 00:00 25

Raiffeisen Capital Investment (RCI), a treia casa de brokeraj de pe piata, si-a schimbat recomandarea privind actiunile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) din "pastrare" in "cumparare", insa a redus semnificativ pretul tinta aferent unei proiectii de 12 luni, la 0,349 lei/actiune, de la 0,95 lei/actiune nivelul estimat in luna septembrie a anului trecut, potrivit unui raport emis marti de societatea de brokeraj.
Titlurile Albalact au inregistrat in acest an una dintre cele mai drastice corectii de la Bursa, din luna septembrie a anului trecut aceste actiuni depreciindu-se de aproape patru ori si atingand miercuri un minim de 0,245 lei/actiune.
Pe parcursul sedintei de ieri titlurile Albalact se tranzactionau la un pret de 0,265 lei/actiune, in crestere cu 7% fata de ziua precedenta, dar cu circa 30% sub cel estimat in prezent de RCI. Reducerea pretului tinta de catre RCI pentru actiunile Albalact vine sa reflecte conditiile actuale de pe piata, de aceasta data fiind inclusi in evaluare cu titlu comparativ multiplii la care se tranzactioneaza in prezent alte companii similare din domeniu.
Noile estimari iau in calcul rezultatele ceva mai slabe raportate de producatorul de lactate in ultimele doua trimestre, analistii de la RCI asteptandu-se totodata la o presiune mai mare a costurilor cu materiile prime.
Comparand indicatorii de evaluare ai Albalact, ce au la baza rezultatele estimate de casa de brokeraj pe anul 2008, cu cei al altor companii din domeniu, analistii de la Raiffeisen au ajuns la o valoare a producatorului autohton de lactate cuprinsa intre 62 (17,2 mil. euro) si 271 mil. lei (75 mil. euro).
Din analiza pe baza modelului DCF, ce ia in calcul rezultatele estimate de analistii de la RCI pentru urmatorii opt ani de zile, a rezultat un pret corect pentru actiunile Albalact de 0,4 lei/actiune pentru un orizont de timp de 12 luni.
Analistii casei de brokeraj au previzionat o crestere medie anuala a veniturilor Albalact de 13,8% pe an, comparativ cu nivelul de 18,8% estimat anul trecut, acestia anticipand ca preturile mai mari la produsele lactate si competitia mai apriga vor incetini vanzarile companiei.
Totodata, ponderea costurilor cu materiile prime in total este asteptata sa se situeze in anii urmatori in jurul valorii de 64%, fata de 59,6% in 2006.
Desi Albalact a facut investitii importante in ferme pentru a-si asigura materia prima, analistii de la Raiffeisen spun ca procesul este unul de lunga durata, in prezent doar 7% din cantitatea totala de lapte procesat provenind din fermele proprii.
De asemenea, a fost luat in calcul un cost mai mare cu salariile, a caror pondere in vanzari este previzionata pentru acest an la 9,5%, fata de proiectia anterioara, de 9,2%, pentru urmatorii ani fiind anticipata o reducere a acestui nivel, la circa 7,8% pana in 2011.
Potrivit raportului, piata lactatelor ar putea urca cu peste 20% anul acesta, de la un nivel de 0,9 mld. euro anul trecut si este estimata sa atinga 3 miliarde de euro in urmatorii 3-4 ani, ca urmare a cresterii ponderii laptelui procesat, ce ocupa in prezent o cota de numai 20% fata de aproape 100% in tarile Uniunii Europene.
Albalact este controlata de catre Raul Ciurtin si tatal acestuia, Petru Ciurtin, care si-au redus insa participatia de la 50% la 45% in prima parte a acestui an. Fondul de investitii RC2 detine circa 17% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO