Burse - Fonduri mutuale

Razvan Pasol: Ne miscam din nou cu pietele internationale

03.03.2008, 16:19 9

Bursa a incheiat saptamana trecuta cu a treia zi consecutiva de scaderi, de aceasta data ceva mai importante, SIF-urile pierzand in medie peste 3%.
Unii brokeri sunt de parere ca avansul spectaculos al pietei de di-naintea acestor corectii nu a fost decat o ajustare la evolutia pietelor din afara, in conditiile in care in ultimele luni Bursa inregistrase o evolutie contrara acestora.
"Cresterile anterioare au fost doar niste ajustari la pietele internationale, piata noastra recuperand decalajul pierdut in luna ianuarie. La acea data
s-a produs o decuplare intre piete, in sensul ca Bursa a continuat sa scada, in timp ce pietele mai dezvoltate din Europa au inregistrat cresteri", considera Razvan Pasol, presedinte al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Potrivit lui, procesul de ajustare s-a incheiat, iar de cateva zile piata noastra se misca din nou in ton cu evolutia internationala.
Aproape toti indicii europeni au inregistrat vineri corectii, pe fondul temerilor ca recesiunea din America ar putea afecta ritmul de crestere al economiei europene. Indicele german DAX a pierdut la finele saptamanii trecute 1,7%, cel englez FTSE 100 s-a aflat in coborare cu 1,4% si indicele francez CAC 40 a inchis pe minus cu 1,5%.
Piata americana a inregistrat o corectie importanta, cu indicele ame-rican Dow Jones Industrial Average pierzand 2,5%.
Indicele BET a pierdut la finele saptamanii trecute 1,7%, cu titlurile BRD suferind o corectie de 4,3%, iar cele petroliere, Petrom si Rompetrol, pierzand 2,2% si respectiv 0,9%.
Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta la acelasi nivel din ziua precedenta. Titlurile Transelectrica au scazut cu 1,7%, iar cele ale Trasgaz s-au corectat cu 0,7%.
"Cel putin pentru luni ma astept la scaderi, pentru ca vestile de afara sunt destul de negative, iar dupa amplitudinea corectiilor suferite de pietele internationale sentimentul ramane unul negativ. Semnele din piata arata ca trendul este in continuare unul descendent. Lucrurile ar putea sa se schimbe foarte repede, insa pana la vesti mai bune ma astept la o continuare a scaderilor", spune Razvan Pasol. El a adaugat ca si lichiditatea a revenit la valorile scazute de dinaintea cresterii abrupte. Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a ridicat vineri la 7,6 mil. euro, aproape la jumatate fata de rulajul ultimei saptamani.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost vineri printre cele mai tranzactionate din piata, acestea pierzand 2,6% pe un rulaj de peste un milion de euro (3,9 milioane de lei). Activele SIF-urilor au pierdut in luna ianuarie peste 6% din valoare in lei si 11,7% raportat la moneda europeana. SIF Oltenia s-a numarat printre societatile de investitii financiare care au inregistrat pierdere luna trecuta, aceasta ridicandu-se la circa 84.000 de euro (300.000 de lei). Ultima tranzactie cu actiuni SIF Oltenia s-a derulat la un pret de 3,45 lei/actiune, nivel cu circa 22% sub cel de la sfarsitul anului trecut. Luna trecuta, aceste titluri au coborat cu 3,5%, dupa o corectie de aproape 18% in luna ianuarie.

Titlurile BRD au inregistrat la finele saptamanii trecute una dintre cele mai ample corectii, aceste actiuni pierzand 4,3%. Brokerii sunt de parere ca scaderea puternica vine in conditiile in care revenirea anterioara a titlurilor BRD a fost una de amploare, castigand peste 22% in decurs de numai o saptamana, pe fondul rezultatelor publicate de banca pe ultimul trimestru al anului trecut. In ultimele trei sedinte, aceste actiuni au coborat cu circa 6%. La inchiderea sedintei de vineri, actiunile BRD s-au tranzactionat la un pret de 20,1 lei/titlu. Aceste titluri au suferit in acest an una dintre cele mai puternice corectii de pe Bursa, cu o scadere de peste 28% de la finele anului precedent.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au scazut cu 1,3% dupa ce la debutul acestora la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti din sedinta anterioara castigasera 3,6% pe o piata in scadere. Compania de foraj petrolier si constructii si-a bugetat pentru acest an un profit net de 9,56 milioane de euro, dublu fata de cel obtinut in 2007, la o cifra de afaceri in urcare cu 15%, pana la 100,6 milioane de euro. Anul trecut, afacerile Dafora
s-au dublat fata de cele din 2006, ajungand la 87,5 milioane de euro
(292 de milioane de lei), iar profitul net al companiei a urcat in aceeasi perioada cu 54,3%, la aproape 4,5 milioane de euro (31,9 milioane de lei).

Titlurile Macofil Targu-Jiu (MACO) s-au aflat vineri in topul tranzactiilor de pe piata RASDAQ, acestea castigand 3,5% pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 100.000 de euro (370.000 de lei). Producatorul de materiale de constructii a obtinut in 2007 un profit net de circa 208.000 de euro (697.000 de lei), aproape la jumatate fata de cel aferent anului precedent. Cu toate acestea, afacerile companiei au urcat anul trecut cu 13,6%, ajungand la 6,05 milioane de euro (20,2 milioane de lei). Ultimul pret la care actiunile Macofil s-au tranzactionat vineri a fost de 37,7 lei/actiune, cu 40% mai mic fata de cel de la sfarsitul anului trecut.

Actiunile producatorului de caramizi Ceramica Iasi (CERE) au pierdut 2,9%, pe un rulaj ceva mai ridicat decat de obicei, de circa 27.400 de euro (101.000 de lei). Compania a anuntat recent ca are programate pentru acest an investitii in valoare de 24 de milioane de euro, ce urmeaza a fi finalizate in primul trimestru al anului viitor. Investitiile sunt destinate majorarii capacitatii de productie de circa trei ori, pana la 460.000 de metri cubi, de la nivelul din 2007, de 160.000 de metri cubi. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu 21,4% comparativ cu cea din 2007 si un profit net de peste 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO