Burse - Fonduri mutuale

Razvan Pasol: Investitorii au bani pentru IPO-uri

Razvan Pasol: Investitorii au bani  pentru IPO-uri

Razvan Pasol

27.03.2007, 18:26 14

Bursa nu va cunoaste in acest an o crestere importanta a numarului de companii noi care se vor lista pe piata, crede Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, chiar daca, mai spune el, investitorii vor aduce din ce in ce mai multi bani in ofertele publice care vor aparea in viitor.
Potrivit lui Pasol, piata de capital este deja pe un trend in care nivelul de suprasubscriere al ofertelor se afla pe o crestere accelerata. De la un procent de suprasubscriere de 117% in cazul ofertei publice initiale lansate in 2001 de producatorul de ambalaje MJ Maillis s-a ajuns ca anul trecut gradul de suprasubscriere in cadrul ofertei producatorului de profiluri de aluminiu Alumil Rom Industry sa fie de 1.647%. In acest caz, nivelul de suprasubscriere a fost influentat si de ordinele puse de investitori fara a avea suficienti bani in cont.
"Ma indoiesc ca pe piata vor fi in acest an mai mult de cinci listari noi. Ma astept totusi ca numarul companiilor care vor veni la Bursa sa cunoasca o crestere importanta in urmatorii ani", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. El a mai spus ca pe masura ce piata se va dezvolta, investitorii va trebui sa se obisnuiasca cu niveluri de alocare reduse, cum a fost cazul Alumil.
Cresterea procentului de subscriere in cadrul ofertelor publice a fost determinata tocmai de dezvoltarea pietei de capital si, implicit, a cererii pe piata.
Presedintele Intercapital Invest spune ca tendinta cresterii gradului de suprasubscriere a creat ingrijorare pe piata din Romania, dar o evolutie similara se intalneste si pe alte piete din regiune. In Polonia, arata Pasol, cea mai dinamica piata de oferte publice initiale din Europa Centrala si de Est, procentul mediu de alocare anul trecut a fost in jur de 1%. Prin comparatie, adauga el, nivelul de alocare in cadrul ofertei Alumil, de 6,07%, este "chiar destul de bun".
Analistii spun ca piata poloneza poate fi un reper, in conditiile in care valoarea cumulata a ofertelor publice initiale derulate in Polonia in ultimii trei ani a depasit 7 miliarde euro, iar numarul acestora a depasit 100.
"Anul trecut au fost 38 de oferte, valoarea acestora fiind de 1,2 miliarde de euro, in timp ce pentru 2007 sunt asteptate peste 50 de oferte initiale", a precizat Razvan Pasol. Valoarea medie a unei oferte derulate pentru listarea pe piata poloneza este de 10 milioane de euro.
Anul trecut, de exemplu, oferte precum cele ale producatorilor de articole de imbracaminte Gino Rossi in valoare de 9,3 milioane de euro si Monnari Trade, cu o valoare de 13,6 milioane de euro, au avut niveluri de alocare 4,13% si, respectiv, 1,09%. In acelasi timp, oferta furnizorului de servicii IT Infovide-Matrix a avut un nivel de alocare de 0,87%, iar cea a companiei de marketing Arteria, un nivel de 0,52%. O rata de alocare de 0,52% ar insemna ca daca un investitor subscria 10.000 de actiuni, primea in final numai 52 de titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO