Burse - Fonduri mutuale

Raport săptămânal: bursa românească scade cu 2% chiar dacă majoritatea pieţelor externe au fost pe plus. Bugetul încă nepublicat trage piaţa în jos

Raport săptămânal: bursa românească scade cu 2%...

Autor: Tibi Oprea

28.01.2019, 00:00 118

Bursa românească a scăzut cu 2% săptămâna trecută chiar dacă majoritatea pieţelor externe au fost pe plus, ceea ce înseamnă că declinul de la Bucureşti este determinat de factori interni. Spre comparaţie, indicele DAX al bursei de la Frankfurt s-a apreciat cu 0,7%, CAC al bursei de la Paris a înregistrat o creştere de 1%, în timp ce ATX din Austria a înregistrat un plus de 0,35%. Brokerii consideră că bursa locală a fost trasă în jos din cauza amânării publicării bugetului pe 2019, cât şi a neclarităţilor încă prezente cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 114 din 2018, chiar dacă aceasta a intrat în vigoare la finele anului trecut.

„Pe plan local, piaţa a scăzut din cauza lipsei de comunicare a Guvernului privind OUG 114/2018 şi amânarea dezbaterii Proiectului de buget pe 2019”, notează Prime Transaction. Spre comparaţie, indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,12% pe parcursul săptămânii trecute, iar de la începutul anului înregistrează un declin de 6,3%. Indicele BET al bursei româneşti are minus 4,5%.

Săptămâna trecută, cel mai ridicat ritm de creşterea de la bursa românească a fost înregistrat de Erste Group Bank, de 2,6%. Erste, acţionar majoritar al BCR, a crescut vineri cu 7,43% pe bursa de la Viena şi cu 5,5% pe bursa de la Bucureşti în urma anunţului cu privire la profit şi la dividende pe 2018. Al doilea cel mai tranzacţionat emitent a fost Biofarm, companie ale cărei acţiuni au înregistrat o creştere de 2,12%, la preţul de 0,337 lei pe acţiune. Locul trei în top este ocupat de titlurile Nuclearelectrica (SNP), cu o creştere de 1,9% (0,32 lei pe acţiune).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO