Burse - Fonduri mutuale

Raport bursier: Oltchim şi Rompetrol fac spectacol. Urmariti astazi titlurile FP, Rompetrol, OMV si Transgaz

Raport bursier: Oltchim şi Rompetrol fac spectacol

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

07.06.2011, 23:47 1060

Bursa a avansat marţi cu 1,05% (pe indicele BET-C), într-o piaţăîn care speculatorii au continuat să vizeze acţiunile Olt­chim(OLT) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 15%, iartitlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste jumătate dinlichiditatea de 51,7 mil. lei.

"Acţiunile Oltchim şi Rompetrol Rafinare cu siguranţă au atrasatenţia speculatorilor, mai ales în conjuctura actuală, undetitlurile de regulă lichide trenează. Ca orice mişcare atât devolatilă, şi evoluţiile Oltchim şi Rom­petrol Rafinare vor maiasigura «pâine» pentru speculatori, însă riscul asociat acestortitluri creşte ex­ponenţial pe termen scurt", a declarat directorulde operaţiuni al Prime Transaction Alin Brendea.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile Rompetrol Rafinare au fostrealizate la 0,073 lei.

Cotaţia este cu 2,8% sub preţul pe care The Rompetrol Group l-apropus în oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune,şi pe care grupul l-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îiva fi permisă delis­tarea Rompetrol Ra­finare.

Tran­zacţiile cu acţiunile com­­paniei au însumat 383.000 delei.

Şi titlurile companiei de servicii petroliere Rompetrol WellServices (PTR) au urcat cu 15%, la 0,388 lei, pe un rulaj de120.000 de lei, o evoluţie similară având şi acţiunile operatoruluiportuar Oil Terminal Constanţa (OIL).

Evoluţia acţiunilor celor două companii a amplificat la 1,96%ascensiunea indicelui BET-NG, care reflectă traiectoria titlurilorsocietă­ţilor din sectorul energetic.

Speculatorii au continuat să ridice preţul acţiunilor Oltchim,profitând de interesul ridicat pentru cumpărare al companiei PCC,înregistrată în Germania, unul dintre principalii acţionariminoritari ai combinatului chimic. Astfel, ultimele transferuri demarţi cu titlurile Oltchim au fost realizate la 1,759 lei, preţ încreştere cu 15%.

Aceste acţiuni au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,9mil. lei.

De la începutul lunii mai, de când PCC a început să cumperepachete mai mari, preţul acţiunilor Oltchim a urcat de peste patruori. În această perioadă PCC a cumpărat mai mult de 4% dinacţiunile Oltchim, majorându-şi par­tici­paţia la peste 16,5%.

La închiderea sesiunii indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în stagnare, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi aleFondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu doar 0,27% pestenivelul de luni.

"Avem o piaţă fără motivaţie pe termen scurt. A trecut mizadivi­dendelor, iar incertitudinile de pe pieţele externe nu ajutăla o atitudine mai curajoasă a investitorilor pe plan local.Tradiţional, vara este o perioadă mai liniştită, iar din ceea ces-a văzut în ultimele zile se pare că şi în acest an vom respectatradiţia. Piaţa pare să caute suporturi pentru o posibilă evoluţiepozitivă în a doua parte a anului", a afirmat Brendea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu doar 0,1%, la0,5005 lei, şi au continuat să fie cele mai lichide din piaţă,asigurând, totodată, 65% din rulajul bursei.

Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 33,7 milioane delei.

Urmăriţi astăzi titlurile FP, Rompetrol, OMVşi Transgaz

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au stabilizat înultimele zile peste nivelul de 0,5 lei/acţiune. Fondul a anunţatieri că a mai răscumpărat circa 17 milioane de acţiuni săptămânatrecută, pentru 8,5 mil. lei.

  • Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au crescut puternic înultimele zile, pe fondul unor tranzacţii mult peste media dinultimele luni.

  • Titlurile OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care Guvernulurmează să decidă dacă va face sau nu oferta publică de vânzare a9,84% din acţiuni.

  • Acţiunile Transgaz (TGN), care vor fi suspendate joi pentruderularea AGA, pe ordinea de zi fiind aprobarea dividendelor pecare compania le va distribui din profitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO