Burse - Fonduri mutuale

Randamentul dividendului la Transgaz, 7,5%

11.01.2010, 23:03 23

Analistii casei de brokeraj Alpha Finance Romania, parte agrupului Alpha Bank, recomanda la cumparare actiuniletransportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) cu un prettinta de 219,5 lei/titlu. Nivelul de pret estimat de acestia estecu 26% mai ridicat decat cel care se tranzactiona spre inchidereasedintei de ieri, respectiv 173,8 lei pe actiune.

Potrivit analistilor de la Alpha Finance, actiunile Transgaz auo rata ridicata a dividendului pe actiune, de 7,5%, daca se ia inconsiderare pretul actual din piata si faptul ca va distribui cadividende jumatate din profitul anului trecut.

"Desi conditiile de pe piata, caracterizate printr-un consumredus de gaze naturale, cel mai probabil se vor mentine in 2010,credem de asemenea ca pentru moment piata subestimeaza capacitateadefensiva pe care actiunile Transgaz o au si in special cea degenerare a unor dividende generoase in viitor", se arata inraportul casei de brokeraj.

Analistii mai spun ca nu vad un pericol in nedistribuireaprofitului ca dividende pentru 2010, avand in vedere ca statul,care controleaza compania, incearca sa atraga cat mai multi bani labuget, iar dividendele sunt o sursa importanta de venit.

In primele noua luni din 2009, consumul de gaze naturale s-aredus cu 20,2% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent,iar declinul s-a redus in perioada octombrie-noiembrie la 5,5%.

Cu toate acestea, Transgaz a raportat la noua luni un profit netde 189,3 milioane de lei, in crestere cu circa 5% fata de perioadasimilara a lui 2008, in conditiile in care si afacerile au crescutusor, la 806 milioane de lei.

Pentru 2010, analistii Alpha Finance au previzionat o cresterede 1,8% a consumului de gaze naturale transportate de Transgaz, inacord cu estimarile de crestere economica ale Romaniei.

Titlurile Transgaz Medias se apreciau ieri cu 4%, pana la unpret de 173,8 lei/titlu, nivel la care capitalizarea companiei estede circa 490 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO