Burse - Fonduri mutuale

Raliu pe bursă pentru SIF-uri după mărirea pragului de deţinere

Raid pe bursă pentru SIF-uri după mărirea pragului de deţinere. În 2012 creşterea BET-FI a fost de 21%

Autor: Stefan Musgociu

17.01.2012, 17:40 899

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat şi marţi, cu până la 3,5%, împingând creşterile din acest an până la aproape 21%, într-o piaţă în urcare cu 0,98% şi cu lichiditate în revenire.

Piaţa a deschis ziua în creştere foarte uşoară şi a fluctuat nesemnificativ până în jurul orei 12:15, când s-a stabilizat pe verde, urmând linia burselor europene.

Peste două treimi din lichiditatea pieţei, de 31,8 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost asigurată de operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 21,6 milioane lei (5 milioane euro). Astfel, rulajul pieţei a fost de peste două ori mai mare decât cel de luni, de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).
Indicele BET-FI a avansat cu 2,49%, susţinut în principal de creşterile de 2,43% - 3,49% înregistrate de acţiunile SIF-urilor. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,9%.

Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au avansat în acest an cu procentaje cuprinse între 4,11% şi 20,7%, cea mai accelerată creştere fiind înregistrată de titlurile SIF Moldova.

"Publicarea legii privind pragul de deţinere la SIF-uri a dus la un entuziasm la cumpărare, iar acesta a fost alimentat de apropierea adunărilor generale în care vor fi aprobate dividendele. Mulţi investitori speră să beneficieze de o parte consistentă din profiturile obţinute de SIF-uri din vânzarea participaţiilor la BCR, iar la SIF Moldova mai există şi propunerile de modificare ale actului constitutiv (prin diminuarea cvorumului pentru AGA şi delegarea unor drepturi direct Consiliului de Administraţie, inclusiv pentru majorări de capital -n.r.)", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,13% peste ziua anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO