Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen urca din nou pretul tinta al Petrom, la 0,3 lei/actiune

Raiffeisen urca din nou pretul tinta al Petrom, la 0,3 lei/actiune
09.06.2009, 18:44 40

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank au majorat din nou tinta de pret pentru actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, de la 0,26 la 0,3 lei/actiune.

La mijlocul lunii mai, analistii Raiffeisen majorasera pretul-tinta pe Petrom de la 0,22 la 0,26 lei/actiune.
Pe de alta parte, banca austriaca si-a schimbat recomandarea pentru titlurile companiei petroliere din "cumpara" in "pastreaza", in conditiile in care pretul de pe Bursa al actiunilor a crescut puternic in ultima luna, ajungand in prezent la 0,26 lei.
Astfel, pe baza tintei de pret a Raiffeisen, potentialul de crestere al titlurilor Petrom in perioada urmatoare ar fi de circa 15%. De la inceputul lunii mai, titlurile SNP au crescut cu 37%, iar fata de minimul atins la inceputul lunii martie cotatia s-a dublat.
"Avand in vedere recenta revenire a pretului actiunilor Petrom, care a plecat de la circa 0,12 lei la inceputul lunii martie, piata a impartasit opinia noastra ca expunerea ridicata pe segmentul upstream va determina profituri in crestere pe fondul cresterii pretului petrolului. Astfel, pastrand neschimbata prognoza noastra privind pretul petrolului (o cotatie medie de 54 de $/baril in 2009 si 70 de $/baril in 2010), consideram ca potentialul de crestere curent al titlurilor Petrom se apropie de sfarsit", sustine Philipp Chladek, analist pe sectorul petrolier la Raiffeisen Centrobank.
Banca austriaca isi mentine estimarile privind profitul Petrom la 1,2 mld. lei pentru 2009 si 1,35 mld. lei pentru 2010, conform standardelor internationale de contabilitate. Anul trecut, Petrom a raportat un castig de 1,02 mld. lei, conform IFRS.
"In acest moment, vedem doar un potential impact pozitiv rezultand din vanzarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim, generatoare de pierderi, catre producatorul de PVC Oltchim, care ar fi o optiune mai buna decat alternativa inchiderii definitive. Avand in vedere sustinerea din partea Guvernului pentru aceasta tranzactie, credem ca este foarte probabil ca aceasta sa se incheie in viitorul apropiat. Din acest motiv, estimam o imbunatatire marginala a profitabilitatii pe termen lung si ne majoram pretul tinta de la 0,26 la 0,3 lei", explica Chladek.
Pe de alta parte, analistul Raiffeisen crede ca modernizarea planificata la rafinaria Petrobrazi este in prezent analizata de managementul Petrom. "Excludem varianta renuntarii la proiect, dar avem indoieli ca pla-nul de investitii de 1,5 mld. euro pana in 2012 va rezista", se arata in raport. Analistii au in vedere si zvonurile privind planurile OMV de a-si extinde capacitatea de rafinare din Turcia, care ar face ca extinderea activelor romanesti sa nu mai fie necesara. Cu toate acestea, Raiffeisen nu si-a modificat proiectiile, luand in considerare o reducere a investitiilor Petrom pe segmentul de rafinare, intrucat nu exista in acest moment informatii concrete in acest sens.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO