Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: SIF-urile sunt de cumpărat, indiferent cum ar fi evaluat BCR

Raiffeisen: SIF-urile sunt de cumpărat, indiferent cum ar fi evaluat BCR

Autor: Andrei Chirileasa

12.10.2010, 23:46 48

Firma apreciază că preţurile actuale ale acţiunilor SIF, caresunt apropiate de cele înregistrate în urmă cu un an, suntdeterminate de perspectivele negative ale economiei româneşti, darşi de evoluţia lentă a procesului legislativ privind ridicareapragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, care nu a maialimentat preţul acţiunilor în ultimele luni.

"Nu vrem să minimizăm poziţia slabă a economiei româneşti, carene aşteptăm să se contracte cu 3% în 2010 şi să crească cu doar 2%în 2011, dar în opinia noastră SIF-urile sunt evaluate (pe Bursă -n. red.) pentru un scenariu mai urât, deci oferă un raportrisc/recompensă atractiv", susţin analiştii Raiffeisen, care maicred că pragul de deţinere va fi într-un final majorat.

Potrivit calculelor lor, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) ar aveacel mai mare potenţial de creştere (peste 100%). La polul opus seaflă titlurile SIF Oltenia (SIF5), unde rezerva de creştere este de35%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cele maitranzacţionate din categoria SIF-urilor, au înregistrat cele maimari creşteri de la începutul lunii septembrie, câştigând fiecarepeste 10%.

Analiştii Raiffeisen au evaluat acţiunile SIF pe baza activelorpe care acestea le au în portofoliu, acordând o atenţie deosebităBCR, unde SIF-urile deţin câte 6% din acţiuni. Evaluarea acţiunilorBCR s-a realizat pe baza a patru scenarii, rezultând preţuricuprinse între 9,05 lei/acţiune, în evaluarea pe baza dividendelorviitoare, şi 18,55 lei/acţiune, în scenariul unui schimb de acţiuniBCR contra acţiuni Erste, la un raport de schimb de 7,2 acţiuni BCRpentru o acţiune Erste. Scenariul de bază evaluează acţiunile BCRprin metoda comparaţiei cu indicatorii financiari ai unor băncilistate. În acest scenariu, preţul obţinut este de 14,54lei/acţiune, uşor mai mare decât cel oferit de Erste Banksalariaţilor BCR în oferta din septembrie.

Participaţiile listate au fost evaluate la preţurile actuale(mark-to-market), aplicându-se un discount de 50% în cazul celornelichide. La valoarea activului net (VUAN) rezultat în scenariulde bază, analiştii Raiffeisen au mai aplicat un discount de 30%pentru a obţine preţurile-ţintă.

"Subliniem faptul că din cauza profiturilor slabe pe RAS dinacest an randamentele dividendelor aşteptate sunt semnificativ maireduse pentru toate SIF-urile", se mai arată în raportulRaiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO