Raiffeisen: SIF-urile sunt de cumpărat, indiferent cum ar fi evaluat BCR

Autor: Andrei Chirileasa 12.10.2010

Acţiunile celor cinci SIF-uri au potenţiale de creştere cuprinse între 35% şi 110%, potrivit unui raport de analiză realizat de firma de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, care recomandă cumpărare pentru toate cele cinci titluri.



Firma apreciază că preţurile actuale ale acţiunilor SIF, care sunt apropiate de cele înregistrate în urmă cu un an, sunt determinate de perspectivele negative ale economiei româneşti, dar şi de evoluţia lentă a procesului legislativ privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, care nu a mai alimentat preţul acţiunilor în ultimele luni.

"Nu vrem să minimizăm poziţia slabă a economiei româneşti, care ne aşteptăm să se contracte cu 3% în 2010 şi să crească cu doar 2% în 2011, dar în opinia noastră SIF-urile sunt evaluate (pe Bursă - n. red.) pentru un scenariu mai urât, deci oferă un raport risc/recompensă atractiv", susţin analiştii Raiffeisen, care mai cred că pragul de deţinere va fi într-un final majorat.

Potrivit calculelor lor, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) ar avea cel mai mare potenţial de creştere (peste 100%). La polul opus se află titlurile SIF Oltenia (SIF5), unde rezerva de creştere este de 35%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cele mai tranzacţionate din categoria SIF-urilor, au înregistrat cele mai mari creşteri de la începutul lunii septembrie, câştigând fiecare peste 10%.

Analiştii Raiffeisen au evaluat acţiunile SIF pe baza activelor pe care acestea le au în portofoliu, acordând o atenţie deosebită BCR, unde SIF-urile deţin câte 6% din acţiuni. Evaluarea acţiunilor BCR s-a realizat pe baza a patru scenarii, rezultând preţuri cuprinse între 9,05 lei/acţiune, în evaluarea pe baza dividendelor viitoare, şi 18,55 lei/acţiune, în scenariul unui schimb de acţiuni BCR contra acţiuni Erste, la un raport de schimb de 7,2 acţiuni BCR pentru o acţiune Erste. Scenariul de bază evaluează acţiunile BCR prin metoda comparaţiei cu indicatorii financiari ai unor bănci listate. În acest scenariu, preţul obţinut este de 14,54 lei/acţiune, uşor mai mare decât cel oferit de Erste Bank salariaţilor BCR în oferta din septembrie.

Participaţiile listate au fost evaluate la preţurile actuale (mark-to-market), aplicându-se un discount de 50% în cazul celor nelichide. La valoarea activului net (VUAN) rezultat în scenariul de bază, analiştii Raiffeisen au mai aplicat un discount de 30% pentru a obţine preţurile-ţintă.

"Subliniem faptul că din cauza profiturilor slabe pe RAS din acest an randamentele dividendelor aşteptate sunt semnificativ mai reduse pentru toate SIF-urile", se mai arată în raportul Raiffeisen.