Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen estimeaza pierderi de 25 mil. € la Petrom in T4

02.02.2010, 23:04 19

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank estimeaza caPetrom (SNP) va raporta pe ultimul trimestru al anului precedent opierdere neta pe standardele romanesti de 108,4 milioane de lei(25,5 milioane de euro), cauzata in principial de costurileextraordinare determinate de restructurarea la nivelul personaluluisi de devalorizarea unor active ale Petrom.

Aceste costuri extraordinare, care apartin in principiucompaniei romanesti, au afectat profitul actionarului majoritar,grupul austriac OMV, cu 175 de milioane de euro in ultimele treiluni din anul precedent, conform raportarilor preliminare aleaustriecilor.

Potrivit acelorasi estimari, Petrom ar urma sa incheie anul 2009cu un profit net de 1,43 miliarde de lei (336,5 milioane de euro),in crestere cu aproape 40% fata de rezultatul inregistrat in anulprecedent, care s-a cifrat la 1,02 mld. lei (277,7 mil. euro).

Pe de alta parte, previziunile analistilor casei de brokerajpentru urmatorii ani sunt pesimiste si indica o deteriorare aprofitabilitatii, castigul net urmand sa coboare pana la 978,3milioane de lei in anul 2011.

Productia Petrom pe segmentul de explorare si productie s-aredus in ultimul trimestru al anului 2009 cu 3%, la 187.000 debarili, continuand trendul descendent pe care s-a plasat in ultimiiani, cu impact negativ asupra rezultatelor companiei, spunanalistii.

Acestia sunt de parere ca segmentul de rafinare reprezinta opovara pentru Petrom, in conditiile diminuarii marjelor derafinare.

"Cea mai mare surpriza negativa a venit din partea marjelor derafinare. Desi ne asteptam ca marjele la nivelul OMV sa coboare cudoar 2% in trimestrul patru pana la 1,28 dolari/baril, rezultateleau relevat o marja de doar 0,79 dolari/baril. Discountul ridicatfata de marjele inregistrate la nivelul tarilor vestice (2,82$/baril) si mediteraneene (1,56 $/baril) arata faptul ca problemelede eficienta la nivelul productiei din Romania persista", se aratain raport.

Petrom a anuntat la sfarsitul anului trecut reducereaprogramului de investitii prevazut la rafinaria Petrobrazi sireducerea capacitatii de productie a acesteia.

Cealalta rafinarie a Petrom, Arpechim, este pe lista activelorpentru care compania cauta cumparatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO