Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Capital&Investment mizeaza pe o triplare a profitului Transelectrica, dar si-a redus tinta de pret

Raiffeisen Capital&Investment mizeaza pe o triplare a profitului Transelectrica, dar si-a redus tinta de pret

Click pentru imaginea marita

28.01.2008, 18:30 25

Scaderea puternica a actiunilor Transelectrica in ultimele luni i-a determinat insa pe analistii RCI sa-si imbunatateasca recomandarea privind aceste titluri de la "pastrare" la "cumparare", estimand un potential de crestere de 25% in urmatoarele 12 luni, fata de pretul de joi, de 32 lei/actiune.
Analistii RCI estimeaza ca veniturile totale ale Transelectrica se vor ridica in 2008 la 2,9 mld. lei (aproape 830 mil. euro, la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in crestere cu 11,5% fata de veniturile totale estimate pentru anul trecut, de 2,6 mld. lei (circa 780 mil. euro, la un curs mediu de 3,34 lei/euro). Profitul net pentru 2008 este estimat la 146,2 mil. lei (42 mil. euro), fata de un nivel de 51,6 mil. lei (15,5 mil. euro) estimat pentru anul trecut.
La realizarea acestor prognoze, realizatorii raportului au luat in calcul rezultatele financiare ale Transelectrica pe primele trei trimestre din 2007, dar si noile tarife si parametri stabiliti de companie impreuna cu Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Transelectrica a raportat in primele noua luni ale anului trecut un profit de 32,6 mil. lei (9,8 mil. euro), de peste cinci ori mai mic decat castigul din perioada similara a anului 2006, iar veniturile au crescut cu 3,5%, la 1,763 mld. lei (534 mil. euro). Potrivit datelor ANRE, productia de energie s-a redus in 2007 fata de 2006 cu circa 1,9%. Scaderea profitului a fost cauzata insa de costurile tehnologice de circa 60 mil. lei (18 mil. euro), care au depasit de cateva ori nivelul bugetat.
Pe baza discutiilor purtate cu conducerea Transelectrica, analistii RCI au redus rata de crestere a productiei de energie la 2,5% in 2008 si 2009 si la 2% incepand cu 2010, de unde rezulta si previziuni mai conservatoare privind cresterea veniturilor obtinute de companie din serviciile de transport a energiei electrice.
Pe de alta parte, la capitolul cheltuieli, raportul ia in calcul o reducere in urmatorii ani a pierderilor de energie din retea, de la 1,65% din energia transportata in prezent la 1,6% din energia transportata in 2010. Aceste pierderi sunt acoperite de Transelectrica la un pret fixat de ANRE. Pretul fixat pentru acest an este cu 9,5% mai mic decat pretul mediu din 2007.
Printre principalele riscuri care ar putea impiedica realizarea acestor estimari se numara schimbarile de tarif fara o baza fundamentala pe care le-ar putea realiza ANRE, dar si deprecierea leului, care va majora pirderile financiare, in conditiile in care creditele pe termen lung ale companiei sunt in mare parte in valuta.
Analistii RCI au realizat evaluarea Transelectrica prin doua metode: prin metoda fluxurilor de capital actualizate (Discounted Cash Flows) si prin comparatie cu companiile similare listate pe alte burse din Europa.
Prin actualizarea fluxurilor viitoare de capital a rezultat o valoare a companiei de 2,59 mil. lei (690 mil. euro, la cursul actual de 3,77 lei/euro). Prin comparatie cu indicatorii altor companii similare listate a rezultat o valoare medie de circa 3 mld. lei (aproape 800 mil. euro).
"Scaderea actiunilor Transelectrica in ultimele luni fac din companie o alegere excelenta in comparatie cu societatile similare", sustin analistii RCI.
Indicatorul PER (pret raportat la profit net pe actiune) calculat pe baza pretului actual si a profitului estimat pentru 2008 este in cazul Transelectrica de 18,8, similar cu media a sase companii similare din Europa. Pentru 2009, analistii RCI au calculat un PER de 15,1, fata de media de 17,3 a acelorasi sase companii.
De la inceputul anului, actiunile Transelectrica au pierdut 17%, luand in calcul si cresterea de 3,7% pe care au inregistrat-o vineri.
Ultimul pret de tranzactionare a fost vineri de 33,2 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 645 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO