Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Capital & Investment a castigat contractul pentru listarea Transgaz

Raiffeisen Capital & Investment a castigat contractul pentru listarea Transgaz

Dana-Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment

05.03.2007, 18:05 83

Dana-Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment, spune ca oferta pentru listarea pe Bursa a Transgaz ar putea avea loc la finalul anului "daca lucrurile merg bine".
Raiffeisen Capital & Investment este societatea de brokeraj care a fost selectata pentru a intermedia listarea la Bursa a companiei de transport de gaze naturale Transgaz Medias, la capatul unui proces de alegere a intermediarului care dureaza de mai bine de un an si jumatate. Transgaz ar urma sa vanda investitorilor un pachet de 10% din actiuni.
Conform estimarilor prezentate in Anuarul "100 cele mai valoroase companii din Romania", valoarea de piata a Transgaz ar fi de 677 de milioane de euro, ceea ce ar insemna ca un pachet de 10% din companie ar avea o valoare estimativa de 67,7 milioane de euro.
Pentru castigarea contractului de intermediere, societatea de brokeraj a grupului financiar Raiffeisen a concurat cu sindicatul format din BRD Securities si EFG Eurobank Securities, BCR Securities care a depus oferta in colaborare cu CA IB, consortiul compus din BT Securities si Alpha Finance, precum si cu sindicatul de intermediere format din Broker Cluj, HTI Valori Mobiliare si Delta Valori Mobiliare.
"Nu pot sa spun acum cand va avea loc listarea. Deocamdata nici nu am semnat contractul si mai sunt cateva clauze de negociat, dupa care vor fi mai multi pasi de urmat", spune Dana-Mirela Ionescu.
"Derularea tuturor pasilor pe care ii presupune oferta nu depinde numai de noi, astfel ca nu pot da o estimare privind data cand aceasta va avea loc. Daca toate lucrurile merg bine, este posibil ca oferta sa aiba loc la finalul acestui an", spune ea.
Printre pasii care ar putea fi derulati in vederea listarii se numara un audit al situatiilor financiare din ultimii ani, o evaluare a companiei, un road-show (prezentarea companiei investitorilor), luarea de catre actionari a deciziei de majorare a capitalului social si a pretului la care vor fi vandute actiunile, redactarea prospectului si depunerea spre avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Experienta listarilor de pana acum a aratat ca de la inchiderea ofertei pana la intrarea la tranzactionare pe Bursa a actiunilor listate mai dureaza cel putin o luna si jumatate.
Mirela Ionescu a precizat ca Raiffeisen a participat singura in licitatie, nu ca parte a unui consortiu, dar ca este posibil sa angajeze un consultant pentru aceasta oferta.
"Avem deja experienta a doua oferte primare de actiuni si de aceea cred ca lucrurile vor merge mai repede de data asta. Pregatirea ofertei Transelectrica, la care Raiffeisen Capital & Investment a facut parte din sindicatul de intermediere, a durat mai bine de un an si jumatate", a spus ea.
Potrivit informatiilor disponibile pe piata, Raiffeisen Capital & Investment a depus o oferta financiara fixa de 0,01 lei noi, la care se adauga un comision de succes mai mare decat al altor participanti.
Selectia de oferte pentru alegerea intermediarului Transgaz a fost a doua de acest gen, dupa ce prima, derulata in 2005, a fost anulata.
Brokerii care au depus oferte se declarau nemultumiti de intarzierea cu care Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Transgaz, desemneaza castigatorul contractului de intermediere. Termenul limita pentru depunerea ofertelor de catre societatile interesate sa intermedieze listarea fusese in septembrie 2006.
Potrivit termenelor asumate de autoritati, listarea Transgaz era programata initial pentru trimestrul al doilea al anului trecut.
Ulterior termenul a tot fost devansat. Transgaz face parte din lista de companii incluse in programul de sprijinire a dezvoltarii pietei de capital, lansat in mai 2005 de guvernul Nastase, program asumat apoi si de guvernul Tariceanu.
Dintre aceste companii, doar Transelectrica a fost listata pana in prezent pe Bursa.

Brokerii de la Raiffeisen au intermediat vanzarea Ardaf
Raiffeisen Capital & Investment a intermediat tranzactia prin care fondul ceh de investitii PPF Investments a preluat joi pachetul majoritar de actiuni al companiei de asigurari Ardaf Cluj - Napoca, in cadrul unei tranzactii de 35 de milioane de euro. PPF a cumparat actiunile prin intermediul unui offshore din Cipru, Sabile Ltd., si va trebui, conform legislatiei pietei de capital, sa faca o oferta publica pentru restul actiunilor pe care nu le detine sau sa vanda pentru a-si reduce participatia. Este posibil ca oferta publica sa fie intermediata tot de brokerii de la Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO