Burse - Fonduri mutuale

Radu Hanga, BVB: Astăzi capitalizarea pieţei locale de capital a depăşit 40 mld. euro şi suntem a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria

Radu Hanga, BVB: Astăzi capitalizarea pieţei locale de...

Autor: Alex Ciutacu

12.07.2023, 11:46 1027

Capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a trecut de 40 de miliarde de euro după listarea companiei Hidroelectrica (H2O), iar piaţa locală de capital a ajuns pe locul trei ca dimensiune între ţările din centrul şi estul Europei, fiind depăşită doar de Polonia şi Austria, a explicat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia evenimentului de listare H2O.

„Astăzi piaţa din România poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai mari pieţe din regiune. Odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 mld. euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria”.

La momentul redactării articolului, capitalizarea totală a pieţei locale de capital se ridica la aproximativ 45 mld. euro (223 mld. lei). Hanga a subliniat că se aşteaptă la un impact în ceea ce priveşte promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI.

„Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră şi, totodată, ne aşteptăm să aibă un impact în ceea ce priveşte promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International. Totdeauna când vorbesc despre promovarea la statutul de piaţă emergentă nu mă refer la Bursa de Valori Bucureşti, mă refer la România, pentru că în momentul în care facem un pas înainte, în momentul în care suntem promovaţi, acesta este un câtşig pentru tot ecosistemul local”.

Alte declaraţii:

  • Suntem aici pentru a celebra cea mai mare Ofertă Publică Iniţială din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi cea de-a treia cea mai mare la nivel mondial în acest an. Este un lucru important, un lucru care ne pune pe harta globală a pieţelor de capital, ne consolidează poziţia.
  • Această ofertă s-a derulat într-un moment complicat, atât din punct de vedere economic, ne aflăm într-o perioadă în care inflaţia a crescut, dobânzile au crescut, investitorii au devenit mai atenţi, e un context complicat din punct de vedere geopolitic şi ne uităm în principal la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Succesul acestei oferte în acest context ne arată că piaţa locală a câştigat în maturitate, a câştigat în atractivitate. De asemenea, ne arată că atât investitorii locali, cât şi cei internaţionali, sunt dispuşi să aloce sume semnificative atunci când noi punem pe masa lor oferte atractive, companii atractive.
  • Ne aşteptăm ca noii investitori care au venit în piaţă să considere investiţia şi în alte companii care sunt listate la bursă şi care le dau edxpunere faţă de economia locală.
  • Mă bucur că putem spune astăzi aici că noi ca bursă ne îndeplinim cu succes rolul de a asigura acces la finanţare pentru companiile locale, dovadă sunt cele 160 de listări care s-au întâmplat în ultimii cinci ani şi a căror valoare, acum dacă considerăm şi Hidroelectrica, se apropie de 10 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO