Burse - Fonduri mutuale

Radiografia societăţilor de investiţii financiare în 2016. SIF Oltenia este cea mai scumpă, cu discount de tranzacţionare a acţiunilor de 37%. Cea mai ieftină, SIF Banat-Crişana

Radiografia societăţilor de investiţii financiare în...

Autor: Liviu Popescu

18.01.2017, 00:08 1699

♦ Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare se tranzacţionau în decembrie 2016 cu discount între 37% şi 50% faţă de activul net ♦ Activele totale, cel mai relevant indicator pentru SIF-uri, au urcat cu 1% la 7,1 mld. lei ♦ Cea mai bună evoluţie, la SIF4, de 11%, datorită ponderii mari a acţiunilor Băncii Transilvania în portofoliu.

Cele cinci societăţi de in­ves­tiţii financiare afi­şează dis­counturi de tran­zac­ţio­nare al acţiu­ni­lor faţă de valoarea uni­tară a ac­ti­vu­lui net cuprins între 37%, cum este cazul SIF5 Oltenia, şi 53% la SIF4 Mun­tenia, potrivit datelor IFRS agre­gate de ZF pe baza informaţiilor pu­bli­cate de SIF-uri pentru finele anului 2016.

„La nivel teoretic este de preferat ca discountul să fie mai mare, pentru că astfel pentru fiecare sumă investită în titlurile SIF-ului, investitorul bene­fi­ciază de o valoare mai mare din activul net. În acelaşi timp însă, un discount mai mare poate semnala aşteptări ne­ga­tive ale pieţei faţă de diverse as­pecte ale companiei în cauză”, explică Ron­nie Khreis, analist la Intercapital.

Raportat la preţurile curente ale ac­ţiunilor, cele mai mari discounturi faţă de valoarea unitară  activului net (VUAN) se întâlnesc la SIF Muntenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, de 53,3%, 50% si respectiv de 47,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO