Burse - Fonduri mutuale

Prunea: Am facut profit la 6 luni cat ne-am propus pentru tot anul

Prunea: Am facut profit la 6 luni cat ne-am propus pentru tot anul

Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj

04.07.2007, 17:26 11

Valoarea de pe Bursa a Broker Cluj (BRK) a urcat cu aproape 30 mil. euro in doar doua zile de tranzactionare, ajungand la 130,4 mil. euro, in conditiile in care actiunile companiei au crescut cu 22%.
Dupa ce a realizat un profit brut de 17,6 milioane de lei (5,2 mil. euro) in primele cinci luni ale anului, castigul societatii a sarit brusc si se apropie la sase luni de cel prognozat pe tot anul curent, de 30,8 milioane de lei (10 mil. euro), conform reprezentantilor Broker Cluj.
"Situatia financiara nu este inca definitivata la sase luni, dar profitul se apropie vertiginos de cat ne propusesem pe tot anul 2007. Si trebuie sa tinem seama ca Broker nu a fost ajutat de vreo fuziune, asa cum avem in plan", spune Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj.
Facand diferenta rezultatelor de la sfarsitul celor doua luni, Broker a realizat, cel mai probabil, intr-o singura luna peste 4 mil. euro. Prunea spune ca rezultatele bune se datoreaza evolutiei pietei de capital din Romania.
Broker realizeaza cea mai mare parte din profituri din investitii de portofoliu, situatie intalnita in cazul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), dar mai activeaza si pe piata la termen de la Sibiu unde se afla pe primul loc in topul rulajelor, iar venituri importante realizeaza si din comisioanele incasate de la clienti.
"Am vandut, am cumparat, Sibiul a mers bine, iar pachetele vandute la Mecanica ne-au adus profituri importante. Portofoliile au fost atent gandite inca de la sfarsitul anului trecut", mai spune Petru Prunea.
Broker a facut un profit de 1 milion de euro numai din vanzarea unui pachet de 11% din actiunile producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau.
Actiunile Broker au crescut cu cate 10% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, dupa ce actionarii companiei au aprobat majorarea capitalului social din surse proprii si prin aporturi noi in numerar din partea investitorilor.
"Urcarea este normala in conditiile in care indicatorii economici ai Broker sunt foarte buni. Noi avem o rata a rentabilitatii de 20%, in timp ce societatile de investitii financiare, spre exemplu, au o rentabilitate de 4-5%", spune Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj.
Broker are participatii la 81 de companii, majoritatea acestora fiind listate la Bursa. Valoarea activului net al societatii era la sfarsitul lunii mai de 31,8 mil. euro (98,8 mil. lei), in timp ce SIF Moldova, spre exemplu, detine in portofoliu 280 de companii si are un activ de 522 mil. euro (1,6 mld. lei).

Actiunile Broker Cluj, companie condusa de Petru Prunea (desen) au crescut cu peste 100% de la inceputul anului.

Compania urmeaza sa finalizeze fuziunea cu societatea de brokeraj Investco, dupa ce a renuntat la fuziunea cu HTI Valori Mobiliare si Transilvania Capital Invest.

Actionarii Broker vor primi, dupa fuziune, 43 de actiuni noi la 100 de actiuni detinute si vor putea subscrie alte 20 de actiuni la pretul de 0,75 lei/actiune.

Compania ar putea ajunge la un capital social de
95 mil. lei (30 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO