Burse - Fonduri mutuale

Prospectiuni da actiuni gratuite de 15 mil. euro

14.06.2007, 18:24 15

Compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (simbol bursier PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender din Timisoara, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 49,4 milioane de lei (15 milioane de euro) prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor precedenti si distribuirea de actiuni gratuite.
In cazul in care actionarii companiei aproba majorarea, Prospectiuni va emite in acest sens 19,77 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de 2,5 lei/actiune, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare urmand sa primeasca 11 actiuni noi la fiecare actiune detinuta.
Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, convocata pentru data de 12 iulie, se mai afla cresterea numarului de membri ai Consiliului de Administratie de la 3 la 5.
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza compania prin intermediul firmei Tender SA, a vandut saptamana trecuta pachete de actiuni Prospectiuni pe bursa RASDAQ cu scopul de a creste lichiditatea. El a declarat atunci pentru ZF ca intentioneaza sa deruleze o majorare de capital si o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune.
Tender mai detine circa 75% din actiunile Prospectiuni. Principalii actionari minoritari ai companiei sunt SIF Muntenia, care detine un pachet de peste 10% din actiuni, si fondul de investitii olandez MEI - Roemenie & Bulgarije, care a cumparat de la Tender un pachet de 5% din actiuni.
Titlurile Prospectiuni au crescut de peste 7 ori de la inceputul anului, cresterea fiind sustinuta si de evolutia rezultatelor financiare. Compania a obtinut anul trecut un profit net de 39,8 milioane de lei (11,3 milioane de euro), de 5 ori mai mare decat castigul din 2005, in conditiile in care cifra de afaceri s-a majorat cu 56%, la 206 milioane de lei (58,6 mil. euro).
Titlurile Prospectiuni au fost suspendate de la tranzactionare ieri. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 385 lei/actiune, la acest pret capitalizarea companiei depasind 210 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO