Burse - Fonduri mutuale

Promateris a investit 1 mil. euro într-un sistem fotovoltaic de la fabrica din Buftea, instalat de Simtel. 600.000 de euro, din fonduri norvegiene nerambursabile

Promateris a investit 1 mil. euro într-un sistem...

Autor: Eduard Ivanovici

06.10.2023, 16:33 691

Grupul industrial român Promateris (simbol bursier  PPL), lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a anunţat finalizarea proiectului Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based, conform unui raport de la BVB.

Proiectul a fost realizat cu ajutorul unui grant din partea EEA & Norway Grants şi a constat în instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, judeţul Ilfov, care să contribuie la tranziţia către energia verde a Promateris, prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ un milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile. Instalarea centralei fotovoltaice a fost realizată de către compania românească Simtel Team (SMTL).

„Prin implementarea acestui proiect vom înlocui anual aproximativ 1.200.000 kwh de energie tradiţională cu energie verde şi vom avea o reducere a emisiilor de carbon de 570.000 kg/an. În 2019 am început un amplu proces de decarbonizare a activităţii noastre prin dezvoltarea unei noi generaţii de ambalaje biodegradabile şi compostabile, urmată de eliminarea completă a deşeurilor tehnologice din producţie precum şi integrarea locală a producţiei de materie primă”, spune Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Sistemul fotovoltaic are o capacitate instalată de 1 mwp şi a fost instalat pe acoperişul fabricii Promateris din Buftea. Energia verde obţinută va fi utilizată în producţia de ambalaje bio-based şi compostabile şi reprezintă aproximativ 19% din necesarul de energie al societăţii. Sistemul va oferi companiei protecţie împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică şi va reduce dependenţa de surse externe de energie, explică reprezentanţii Promateris. Acesta este cel de al treilea proiect al Promateris realizat cu fonduri norvegiene.

Promateris a înregistrat pierderi de 4,8 milioane de lei în prima parte a anului, de la un profit de cinci milioane de lei în S1/2022, şi venituri de 69 de milioane de lei, minus 21%. Acţiunile PPL sunt pe minus cu 36% în ultimele 12 luni şi pe plus cu 6% anul acesta. Compania este evaluată la circa 275 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO