Burse - Fonduri mutuale

Prognoza optimista pentru fondurile mutuale: 2% din PIB in 3 ani

Prognoza optimista pentru fondurile mutuale: 2% din PIB in 3 ani

Mihail Ion, presedintele si directorul executiv al Raiffeisen Asset Management: "Fondurile de pensii vor deschide ochii multora care vor cauta si alte forme de plasament in afara clasicelor depozite."

09.11.2007, 21:43 17

La valoarea actuala a PIB, activele fondurilor ar urma sa urce la cel putin 2 mld. euro, in conditiile in care acestea administreaza acum fonduri echivalente cu doar 0,2% din PIB. Portofoliul organismelor de plasament colectiv era estimat la sfarsitul lunii octombrie la 263 de milioane de euro.
Lansarea fondurilor de pensii, cresterea salariilor romanilor si scaderea dobanzilor bancare sunt motivele pe care cei de la Raiffeisen AM le vad cele mai benefice pentru dezvoltarea fondurilor mutuale in urmatorii ani. "Din 2008, aproape 3 milioane de romani vor investi in actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare prin intermediul fondurilor de pensii. Fondurile de pensii vor deschide ochii multora care vor cauta si alte forme de plasament in afara clasicelor depozite", a declarat Mihail Ion, presedintele si directorul executiv al Raiffeisen Asset Management, in cadrul unui seminar de investitii organizat de Finmedia. El sustine ca una dintre alternativele de investire va fi reprezentata de fondurile mutuale, iar banii care vor fi adusi pe Bursa de fondurile de pensii vor demonstra ca actiunile reprezinta o oportunitate buna de plasament, mai ales pe termene lungi de timp.
Activele financiare ale romanilor, banii de care acestia dispun, se situeaza la doar 25% din PIB, in timp ce in Germania, spre exemplu, aceasta cumuleaza aproape de 200% din PIB. Mai mult, din aceste sume, doar 0,3% sunt investite in organisme de plasament colectiv, in timp ce media in Zona Euro sare de 11%, conform datelor Raiffeisen AM. Proportia ar putea creste considerabil in urmatorii ani, avand in vedere ca tari ca Polonia sau Cehia se aflau in urma cu sapte ani in situatia de azi a Romaniei.
"Polonia este cu sapte ani inaintea Romaniei in ceea ce priveste piata fondurilor mutuale. Ei administreaza deja 17 mld. euro in organisme de plasament colectiv", apreciaza Gerrit Alberts, presedintele KD Investments Romania.
Cresterea salariilor, insotita de o inflatie in scadere, va duce implicit la cresterea averii financiare a romanilor, stocul de resurse financiare.
In aceste conditii, fiecare va cauta alternative noi si convenabile de investire.
"Averea financiara media a unui locuitor din Europa Occidentala este de 50.000 de euro, in timp ce in Europa de Est aceasta scade la 5.000 de euro. Diferenta arata un potential de crestere important, ceea ce va implica si o diversificare puternica a directiilor de investire", sustine Mihail Ion.
Administratorii de fonduri sustin ca Bursa va ocupa in continuare un rol cheie in sustinerea industriei fondurilor mutuale, dar ca si piata de capital va beneficia de pe urma investitiilor acestora in actiuni. Romanii vor capata mai multa incredere intr-o bursa mai stabila datorita infuziilor de capital.
"In ultimii sase ani, pietele emergente au avut o performanta semnificativ peste cea a celor mature, fapt ce a facut din Europa de Est o piata foarte atractiva. Noi credem insa ca si pentru urmatorii ani potentialul de crestere se va pastra", spune Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO