Burse - Fonduri mutuale

Profitul nu tine pasul cu vanzarile la Oltchim

Profitul nu tine pasul cu vanzarile la Oltchim

Click pentru imaginea marita

31.01.2007, 18:10 12

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut (T4) un profit net de 3,1 milioane de lei (0,89 milioane de euro), in scadere cu 11,7% fata de castigul inregistrat in T4 al anului precedent, conform rezultatelor preliminare ale companiei.
In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 12,9%, pana la 439,4 milioane de lei (126,6 milioane de euro).
Per ansamblul anului, Oltchim a obtinut un profit net de 11,07 milioane de lei (3,14 milioane de euro), cu 51,1% mai redus fata de castigul inregistrat in 2005.
Scaderea profitului a fost cauzata in principal de cresterea importanta a pretului principalelor materii prime si de majorarea costurilor cu energia electrica.
Oltchim a reusit totusi sa-si majoreze cifra de afaceri, care a crescut cu 20%, pana la 1,73 miliarde de lei (491,2 milioane de euro). Pentru 2007, Oltchim se asteapta la afaceri cu 20-25% mai ridicate.
Reprezentantii Oltchim nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.
Conducerea societatii explica, dupa prezentarea rezultatelor la noua luni, scaderea puternica a profitului din acea perioada prin "cresterea spectaculoasa" a pretului la principalele materii prime, etilena si propilena, pe care compania le cumpara de la rafinaria Arpechim, controlata de austriecii de la OMV.
La finalul lunii septembrie, profitul Oltchim scazuse cu 58%, pana la 7,96 milioane de lei (2,2 milioane de euro).
Anul trecut cheltuielile cu materiile prime ale Oltchim s-au ridicat la 957,8 milioane de lei (272,1 milioane de euro), in crestere cu 21,4%, o majorare de aceasta data de 14% inregistrandu-se si la nivelul cheltuielilor cu utilitatile, care au atins 337,9 milioane de lei (aproape 96 de milioane de euro). Societatea a mai avut cheltuieli in crestere si cu salariatii, in acest caz cheltuielile crescand cu 15,1%, pana la 82,4 milioane de lei (23,4 milioane de euro).
Oltchim a inregistrat totodata pierdere din activitatea financiara, in suma de 10,7 milioane de lei (3 milioane de euro), mai redusa totusi cu 61% fata de cea din 2005.
In acelasi timp, profitul Oltchim ar fi fost mai mare daca nu ar fi fost tras in jos de activitatile din domeniul agroalimentar, cum ar fi fabrica de conserve de la Raureni sau fermele de pasari sau cele de porci. Societatea este in proces de vanzare a acestor active, care nu tin de obiectul principal de activitate. Pe primele trei trimestre, Oltchim a avut in primele trei trimestre o cifra de afaceri de 1,22 miliarde de lei (364 de milioane de euro), in crestere cu 22,5% fata de afacerile din aceeasi perioada din 2005.
In situatiile financiare ale Oltchim vor aparea in acest an din nou datoriile de 95 de milioane de dolari catre stat, compania urmand apoi sa deruleze o majorare de capital pentru a realiza conversia acestor datorii in actiuni, asa cum a mai facut in 2003. De aceasta data, actionarii minoritari ai societatii vor avea drept de preemptiune, care vor putea subscrie la valoarea nominala a titlurilor.
Situatia actionarilor care vor avea dreptul sa subscrie nu este insa clara, legea privind viitoarea majorare de capital de la Oltchim prevazand, printre altele, ca dintre minoritari urmeaza sa aiba dreptul sa subscrie "actionarii existenti la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", adica cei care detineau actiunile la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, legea pietei de capital prevede ca actionarii care au dreptul sa subscrie intr-o majorare de capital sunt cei existenti la o data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).
Precizarile suplimentare aduse de Oltchim nu au lamurit situatia, in conditiile in care acestea s-au rezumat la declaratia ca "vor beneficia de acest drept de preferinta actionarii inregistrati in registrul actionarilor, conform legislatiei in vigoare la data respectiva", iar legile, in acest caz, sunt contradictorii.
Mai mult, legea privind majorarea de capital spune ca minoritarii vor putea subscrie "pana la concurenta cotelor detinute inainte de 28 noiembrie 2003", dar de atunci situatia actionariatului Oltchim s-a modificat.
Confuzia creata de prevederile legislative au determinat o volatilitate ridicata pentru aceste actiuni pe Bursa.
Ieri titlurile au fost cotate la inchidere la 0,411 lei/actiune, in scadere cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO