Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a chemat acţionarii să aprobe constituirea unei societăţi mixte alături de Complexul Energetic Oltenia. Compania pune pe masă 43,5 mil. euro

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a chemat...

Autor: Eduard Ivanovici

17.10.2022, 12:57 502

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a inclus pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 23 noiembrie aprobarea participării societăţii cu 43,5 milioane de euro la constituirea unei societăţi mixte în vederea construirii unei centrale electrice de 850 MW.

În urma unei recente licitaţii publice, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a selectat Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa în funcţie de capacitatea de producţie, pentru a construi împreună o centrală electrică pe gaz la Işalniţa, judeţul Dolj. Centrala va înlocui două instalaţii vechi pe cărbune de 315 MW fiecare.

Tot pe 23 noiembrie, în urma Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor se va decide politica de remunerare a Alro Slatina, conform unui raport de la BVB.

„Securitatea aprovizionării cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului şi va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări”, spune Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina.

În conformitate cu anunţul de licitaţie, CEO şi Alro – cel mai mare consumator de energie din România – vor negocia înfiinţarea unei societăţi cu capital mixt de tip SPV (special purpose vehicle).

Luni după-amiaza, acţiunile ALR se depreciau cu 0,75%, extinzându-şi declinul de la începutul anului la 26%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 13,4 milioane de lei, arată datele BVB.

Valoarea de piaţă a societăţii prezente în indicele BET este de circa 950 de milioane de lei. Din acţionariat fac parte Vimetco (53,2%), Pavăl Holding (12,4%) şi Fondul Proprietatea (10,2%), restul revenind altor acţionari. Alro este o subsidiară a grupului cipriot Vimetco, producător global de aluminiu primar şi prelucrat integral vertical.

În primele şase luni ale anului, Alro a avut un profit de 15,3 milioane de lei, în contextul unei pierderi nete de 47,5 milioane de lei în S1/2021. Veniturile companiei au ajuns la 2,1 miliarde de lei, în urcare cu 39% faţă de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO