Burse - Fonduri mutuale

Producătorii au făcut tranzacţii cu grâu pe bursa de la Bucureşti de 1,7 mil. lei într-o lună

Producătorii au făcut tranzacţii cu grâu pe bursa de la Bucureşti de 1,7 mil. lei într-o lună

Autor: Adrian Cojocar

03.01.2012, 00:00 130

Contractul la termen pe preţul grâului lansat de bursa de la Bucureşti în noiembrie a atras până în prezent tranzacţii în valoare totală de 1,7 mil. lei după ce s-au transferat în piaţă 191 de contracte care echivalează cu o cantitate totală de circa 2.200 de tone de grâu. Totuşi instrumentul pus la dispoziţie de bursă pe preţul grâului este foarte puţin tranzacţionat, realizându-se în total numai 11 tranzacţii cu acest contract de la lansare.

Potrivit reprezentanţilor Broker Cluj, care activează ca formator de piaţă pe acest contract prin furnizarea de cotaţii la vânzare şi cumpărare, tranzacţiile au fost realizate în scopul de acoperire a riscului de variaţie a preţului la grâu, care poartă denumirea de hedging.

Grâul este cotat în prezent pe bursa de la Paris, preţ de referinţă pentru contractele de pe bursa de la Bucureşti pentru contractul pe grâu, la 205,7 euro/tonă pentru scadenţa ianuarie 2012, în creştere cu circa 14% faţă de cel din urmă cu o lună de zile. Prin utilizarea noului contract fermierii pot să-şi fixeze un preţ şi o dată dinainte stabilită la care să-şi vândă grâul fără teama că în viitor preţul grâului ar putea să scadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO