Burse - Fonduri mutuale

Principalele acţiuni de pe Bursă au pierdut 5% în trei zile, iar brokerii nu văd încă revenirea la orizont

Autor: Andrei Chirileasa

06.09.2011, 00:06 1029

Cele mai lichide acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti au pierdut în medie 2,6% ieri, iar în cele trei şedinţe de la începutul lunii au acumulat deja pierderi de circa 5%, pe fondul turbulenţelor care au cuprins din nou pieţele externe.

Astfel, în doar trei zile, corecţiile au anulat aproape în întregime câştigurile acumulate în ultimele două săptămâni ale lunii august, când pieţele şi-au revenit după cele mai mari căderi din ultimii doi ani, suferite la începutul lunii trecute.

SIF-urile au fost cele mai lovite în ultimele zile, înregistrând scăderi şi de până la 9%, din cauza expunerii ridicate pe sectorul bancar. Pe pieţele euroepene, băncile au suferit cele mai mari scăderi, însă la Bucureşti acţiunile BRD au pierdut doar 3,3%, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 3,6% în ultimele trei şedinţe. Mai mult au pierdut acţiunile Petrom (-4,5%).

Brokerii spun însă că noile scăderi înregistrate de acţiunile româneşti sunt dictate în totalitate de ceea ce se întâmplă pe pieţele externe şi că situaţia nu se va calma până când statele nu vor veni cu soluţii concrete la criza datoriilor. "Când vom vedea o ameliorare a acestor presiuni pe care le generează datoriile asupra bugetelor ţărilor vom putea vedea şi o ameliorare a mediului investiţional şi o reintrare a pieţelor pe un trend ascendent. Acum suntem într-o perioadă de volatilitate extremă, dar o perioadă în care trendurile sunt mai degrabă descendente", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest. Neîncrederea care există în acest moment pe pieţe face ca multe acţiuni să se tranzacţioneze din nou la niveluri mult mai joase decât o cer indicatorii fundamentali şi rezultatele lor financiare, contextul fiind favorabil pentru investiţiile pe termen lung, de 3-5 ani.

"Există companii bune fundamental, cu preţuri mai mici decât ar trebui să fie. Deprecierea acestor acţiuni nu este cauzată de ştiri negative în legătură cu perspectivele lor, ci de neîncrederea investitorilor care se uită mai mult la factorii pe termen scurt care ţin de mediul macroeconomic", spune Chişu.

El crede că investitorii care au în vedere plasamente pe termen de 3-5 ani şi nu se uită la oscilaţiile pe termen scurt ale acţiunilor ar putea fi marii câştigători în următorii ani.

Totuşi, şi în următoarele luni este posibilă o revenire a pieţelor, cu condiţia ca în septembrie banca centrală americană (Fed) să vină cu un plan de stimulare a economiei SUA care să ofere încredere mediului investiţional. O astfel de revenire poate ţine între o lună şi şase luni, însă dacă rezultatele unui astfel de plan de stimulare nu se vor vedea concret în economie, atunci pieţele vor scădea din nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO